Rīt interesentus aicina uz atvērtu preses konferenci par C hepatītu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jau rīt, 25.jūlijā, Latvijas ārstu biedrībā notiks Pasaules Hepatīta dienai veltīta konference, kurā valsts institūciju pārstāvji kopīgi ar ārstiem un Hepatīta biedrību diskutēs par slimības izplatību, profilakses pasākumiem, kā arī par valsts atbalstu C hepatīta ārstēšanai un iespējām mazināt pacientu līdzmaksājumus, lai C hepatīta ārstēšana būtu pieejama ikvienam, kuram tā nepieciešama. 

Preses konferencē piedalīsies :

Renārs Putniņš, LR Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs

Egita Pole, LR Veselības ministrijas, Valsts sekretāra vietniece veselības politikas jautājumos

Iveta Gavare, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) direktores vietniece sabiedrības veselības un profilakses jautājumos

Vitālijs Orlovs, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas, kā arī Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs

Aija Barča, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja

Pēteris Apinis, Latvijas Ārstu biedrības prezidents

Velga Ķūse, RAKUS stacionāra «Latvijas Infektoloģijas centrs» virsārste

Olita Mengote, Hepatīta biedrības vadītāja

Kristaps Kaugurs, Hepatīta biedrības pārstāvis

Preses konferences dalībnieki diskutēs šādām tēmām :

  • Kas ir C hepatīts un kā ar to var inficēties? Kāds ir vidējā C hepatīta pacienta profils un kā jūtas inficētie, un pacienti?
  • Tiks pievērsta uzmanība realitātei un tam, ko darīt, ja finansiālu apsvērumu dēļ līdzmaksājumu nav iespējams samaksāt. Kādā kārtībā pacients var kvalificēties valsts kompensējamajai terapijai? Vai šajā sistēmā ir iespējami uzlabojumi?
  • Tiks apspriesta situācija valstī un jaunākie pieejamie statistikas dati.
  • Diskutēsim par aizvien pieaugošo pacientu lēmumu pamest Latviju, lai citur Eiropā saņemtu valsts pilnībā apmaksātu ārstēšanu. Atskatīsimies uz līdzšinējām Hepatīta biedrības aktivitātēm un sasniegtajiem rezultātiem. Iepazīsimies ar valsts institūciju centieniem situācijas risināšanā un apskatīsim nākotnes plānus, lai pēc iespējas novērstu Latvijas iedzīvotāju inficēšanos ar C hepatītu.

Pēteris Apinis, Latvijas Ārstu biedrības prezidents : «C hepatīts ir viens no aktuālākajiem vīrusu slimību tematiem pasaulē. Ir gandrīz pilnīgi skaidrs, ka pret C hepatītu un pret herpes vīrusu nebūs vakcīnu, tādēļ daudz lielāka nozīme ir profilaksei, iespējai izvairīties no slimības izsaucēja, nepieciešamībai samazināt asins transfūziju apjomus Latvijā un visā pasaulē. Arvien lielāka nozīme ir cilvēku informētībai, zināšanai, veselības pratībai (health literacy) jau sākot no skolas vecuma.»

No C hepatīta pasargāts nav neviens, vīruss organismā nonāk ar inficētām asinīm un tas var notikt visdažādākajos veidos ikdienas dzīvē. 38,8 tūkstoši cilvēku Latvijā ir inficējušies ar C hepatītu un katru gadu inficēto pacientu skaits turpina strauji pieaugt. Tāpēc ir nepieciešams pastiprinātu uzmanību veltīt iedzīvotāju pieaugošajai saslimstībai un informēt sabiedrību par tās bīstamību, kā arī par ārstēšanas un profilakses nepieciešamību

www.apollo.tvnet.lv

hepatitabiedriba@gmail.com

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu