Čalovska advokāti vērtēs, vai pārsūdzēt ECT spriedumu (34)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Aizstāvība vērtēs, vai pārsūdzēt Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) palātas spriedumu, kurā atzīts, ka kibernoziegumos apsūdzēto Denisu Čalovski Latvija nedrīkst izdot ASV, kamēr nav stājies spēkā ECT spriedums.

Čalovska advokāts Saulvedis Vārpiņš aģentūrai LETA teica, ka aizstāvība sākusi iepazīties ar apjomīgo spriedumu un vēl vērtēs, vai to pārsūdzēt. Advokāts norādīja, ka pietiekami daudzos punktos ECT ir atzinusi, ka nav notikuši pārkāpumi, lai arī aizstāvība domā savādāk.

«Tiesa atzinusi, ka Latvija ir pārkāpusi cilvēktiesības, taču valstij samaksāt 5000 eiro ir tīrais nieks. Pozitīvākais ir tas, ka tagad ir turpināts aizliegt Čalovski izdot ASV, iekams nebūs pieņemts galīgais nolēmums,» uzsvēra advokāts un piebilda, ka Latvijas valdībai vajadzētu vēlreiz lemt jautājumu par Čalovska izdošanas pieļaujamību.

Kamēr spriedums nav stājies spēkā, prokuratūra komentārus pagaidām nesniegs, aģentūrai LETA teica prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe. LETA jau rakstīja, ka iepriekš prokuratūra bija pieņēmusi lēmumu par Čalovska izdošanu, taču tas nestājās spēkā, jo tika pārsūdzēts Augstākajā tiesā (AT). Pēc tam AT nolēma atstāt negrozītu prokurora lēmumu par Čalovska izdošanu.

Jau ziņots, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) palāta atzinusi, ka kibernoziegumos apsūdzēto Denisu Čalovski Latvija nedrīkst izdot ASV, kamēr nav stājies spēkā ECT spriedums.

Kā liecina ECT paziņojums, ECT no Latvijas par labu Čalovskim piedzinusi arī 5000 eiro kompensāciju.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce, ECT palāta ir atzinusi, ka Čalovska izdošana uz ASV nav Eiropas Cilvēktiesību konvencijas pārkāpums. «Čalovski drīkst izdot, taču šis ECT spriedums vēl nav stājies spēkā, tādēļ ECT norāda, ka līdz dienai, tad spriedums stāsies spēkā saskaņā ar Konvencijas 44.pantu, saglabājas pagājušā gada augustā noteiktie pagaidu aizsardzības pasākumi,» skaidroja Līce.

Līce uzsvēra, ka Latvija vēl spriedīs par turpmāko rīcību. ECT palātas spriedumu trīs mēnešu laikā var pārsūdzēt tiesas Lielajā palātā.

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu