Igo: «Man prātā negaidīti rodas vārdu virknējumi, kas lieliski saskan kopā» (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/Apollo

19.augustā mūziķis, dzejnieks un mākslinieks Igo bija sastopams vienā no «Jumava» grāmatnīcām, kur norisinājās viņa jau trešā dzejoļu krājuma «Debesis karstas» atvēršanas svētki. Arī portāls «Apollo» devās apsveikt mākslinieku ar jaunizdoto dzejoļu krājumu, kā arī uzzināt, kas mākslinieku iedvesmo.

Jaunais dzejoļu krājums «Debesis karstas» ir kā turpinājums iepriekšējām divām grāmatām, gan stilistiski, gan arī formāta ziņā. Atverot to ir redzams, ka īpaši piedomāts ir pie dizaina. Daži no dzejoļiem izskatās, kā ar roku ierakstīti turpat grāmatas lapās.

«Īpašāka par pārējām šī grāmata ir tāpēc, ka tajā ir redzamas manas grafikas, kuras ir veiktas ievērojami grūtākā formā. Ja iepriekšējos dzejoļu krājumos varēja redzēt manus zīmējumus, kuri ir vilkti tikai ar vienu līniju vien, tad tagad grāmatā ir krāsas un darbi, kuri ir tapuši speciālā studijā.»

Igo stāsta, ka tie dzejoļi, kuri izskatās kā ar roku rakstīti, ir ātrie pantiņi, īsstāsti mazā formā. Četrās rindās ir pateikts kāds notikums.

«Šādi mikrostāsti man liekas interesanti, bieži vien lasu tos savos koncertos. Tādi dažkārt rodas, piemēram, braucot no vai uz koncertu. Ienāk prātā un ātri tiek «uzšņāpti», lai neaizmirstas. Tāpēc vēlējos, lai pantiņi arī grāmatā izskatītos kā ātri pierakstīti.»

Iedvesmas avots

«Mani iedvesmo dažādas lietas. Citreiz prātā negaidīti ienāk kāds vārdu virknējums, kas lieliski saskan kopā,» paskaidro Igo.

«Piemēram «debesis karstas» ir vārdu savienojumus, kas pats par sevi dod tik daudz sajūtu un īstenībā man pašam šausmīgi liekas, cik dramatiski esmu ar to trāpījis mērķī. Gan metereoloģijas ziņā, gan politiski. Mēs šobrīd atrodamies stadijā, kad patiešām ieraugām tos baltos diegus, par kuriem dzejolī ir minēts.»

Arī citi mākslinieki iedvesmo

«Vienmēr man mīļa ir bijusi Austra Skujiņa un Māris Čaklais, esmu dziedājis arī Valda Grēviņa dzeju. Kādreiz «Līvi», konkrētāk Ēriks Ķiģelis izmantoja ļoti skaistu un augstvērtīgu latviešu dzejnieku dzeju, es vēlējos to turpināt.» Tomēr Igo atzīst, ka visvairāk viņu iedvesmo Austra Skujiņa.

«Iespējams, ka kādas nianses un sajūtas, lasot viņas darbus, ir mani beigu beigās ietekmējušas radīt dzeju. Vēl pirms dažām dienām pārlasīju viņas darbus, es sajutos veldzējies miera ostā, sajūtu ziņā biju atgriezies savā jaunībā, kur bija vienlaicīgi traki, bet tajā pašā laikā gana daudzsološi. 

Par dzejoļu krājumu «Debesis karstas»

Šis dzejoļu krājums ir Igo trešā izdotā grāmata. Tajā publicētie dzejoļi ir radušies dažādos laika posmos, kā arī tos papildina Igo veidotie zīmējumi un grafikas. Pirmo reizi tiek publicēti dzejoļu cikli «Uguns» un «Zeme», kā arī «Divu draugu» eseju cikls.

Daudzi grāmatā atrodamie dzejoļi ir kļuvuši par pamatu Igo dziedātājām dziesmām ar Jāņa Strazda un Valta Pūces mūziku.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu