Visā Latvijā tiks atzīmēta Seno ugunskuru nakts (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

30.augustā, notiks Seno ugunskuru nakts, kad saulrieta laikā pl.21.30 Baltijas jūras krastā ikviens tiek aicināts iedegt ugunskuru, simbolizējot apņemšanos rūpēties par Baltijas jūru un vienlaicīgi atvadīties no vasaras. Seno ugunskuru nakts visās valstīs ap Baltijas jūru notiks vienlaicīgi. 

Akcijā piedalīties aicināts ikviens – tam piemērotā un atļautā vietā iekurt ugunskuru, mudināt draugus un kaimiņus pievienoties, lai kopā pavadītu vakaru Baltijas jūras krastā. Pie ugunskuriem cilvēki aicināti izteikt savus solījumus jūrai, lasīt dzeju, dziedāt, iet rotaļās vai vienkārši vērot ugunskuru un jūru.

Rīgā Seno ugunskuru nakts pasākums norisināsies Vakarbuļļu pludmalē.

Sākot no plkst.17.00 ikviens interesents aicināts uz radošajām darbnīcām. Notiks mūzikas instrumentu un interjera priekšmetu – Vēja zvanu – veidošana no dabīgiem materiāliem, pilsētas veidošana no kūdras klučiem, kā arī glezniņu veidošana no dabas materiāliem. Izveidoto darbu katrs darbnīcas dalībnieks var paņemt līdzi.

Plkst.19.00 sanākušie ļaudis būs aicināti pulcēties uz sarunu un diskusiju par to, kā cilvēkam sadzīvot ar jūru, tai nekaitējot. Sarunu vadīs Sandijs Semjonovs. Savukārt pl.21.00 pie ugunskuriem sāksies akustiskie koncerti. Vakarbuļļu pludmalē uzstāsies dziesminieks Haralds Sīmanis, romantiskas kompozīcijas izpildīs jauniešu grupa no Kuldīgas «Stūrī zēvele», klasisko mūziku jūras krastā izpildīs Valters Pūce un Arturs Cingujevs. Par iespēju bez raizēm baudīt pasākumu rūpējas Rīga 2014 oficiālais apdrošinātājs ERGO, nodrošinot pasākuma nepārtrauktības apdrošināšanu.

Pasākums bezmaksas, aicināti visi interesenti, lai svinētu Seno ugunskuru nakti, parādītu piejūras tautu vienotību un atgādinātu par mūsu vēsturi un kultūras mantojumu.

Seno ugunskuru nakts pasākumi norisināsies visā Latvijas piekrastē.

Jūrmalā, Majoru pludmalē pl.19.00-24.00 Vides filmu vakarā, ko organizē Pasaules dabas fonds, tiks demonstrēts koncerts «Rekviēms - lūgšana par Baltijas jūru». Volfganga Amadeja Mocarta «Rekviēms» koncerta ierakstā izpilda izcili solisti - soprāns Inese Galante, basbaritons Egils Siliņš, tenors Andreass Šāgers no Austrijas, mecosoprāns Anna Halenbera no Zviedrijas un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris itāļu diriģenta Evelīno Pido vadībā. Savukārt Majoru stāvlaukumā notiks bezmaksas koncerts piecu pianistu un piecu solistu izpildījumā.

Plkst. 21.30 Kauguru pludmalē pie kafejnīcas «Kūriņš» tiks iedegts ugunskurs un uzstāsies folkloras kopa «Skance».

Liepājas pludmalē pasākums norisināsies pie pieminekļa bojāgājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem. Sākums plkst.21.00, kad pie lielā ugunskura ar koncertu uzstāsies «Mirage Octet». Programmā latviešu un skandināvu tautu mūzika Gunāra Rozenberga aranžijā.

Engurē cilvēki aicināti pulcēties pie dienvidu mola, kur plkst.21.00 notiks tradicionālā ugunskuru dedzināšana un dzejas lasījumi, kurus šogad papildinās uguns skulptūra. Uzstāsies ansamblis «Tandēms trijatā». Sanākušie varēs cienāties ar siltu tēju.

Ventspilī par brīnišķīgu atmosfēru rūpēsies Ventspils folkloras kopa «Laipa», vadītāja Ligita Vaļuka, un dziesminieks Uldis Kākulis. Kopā tiks iedegti ugunskuri, doti solījumi jūrai, rotaļas un dziesmas.

Saulkrastos no plkst.12.00 dienā Saulkrastu pludmalē (Bīriņu ielas galā) ikviens un jo īpaši bērni aicināti uz radošajām darbnīcām – zīmēt ar ogli un veidot piroteknikas skulptūras no salmiem. Vakarā pludmalē tiks iedegtas trīs iespaidīgas ugunsskulptūras un pludmalē uzstāsies festivāla «Pa saulei» folkloras kopas.

Salacgrīvā, pie Salacas ietekas jūrā (kreisajā krastā) no plkst.21.00 notiks rotaļas, sadziedāšanās un sadejošanās. Uzstāsies folkloras kopa «Cielava». Skultes puses ļaudis uz Seno ugunskuru nakti aicināti pulcēties «Vārzās».

Rojas pludmalē koncerts sāksies jau pl.20.00. Šogad uzstāsies Ingus Ulmanis ar Aigaru Voitišķi un Robertu Rasu. Saulei rietot, tiks iedegta mākslinieku Agra Dzilnas un Ulda Balgas veidotā ugunsskulptūra «4 vēji».

Pāvilostas pludmalē (stāvlaukumā Klana ielā) tiks aizdegti ugunskuri, būs dejotāju šovs, kas turpināsies ar balli Upesmuižas parkā.

Seno ugunskuru nakts tradīcija atdzima 1992.gadā Somijas pilsētā Turku, kas drīz vien guva lielu atsaucību arī citās Baltijas jūras valstīs – Igaunijā, Zviedrijā, Vācijā, Polijā u.c. Turpinot divu Eiropas kultūras galvaspilsētu – «Turku 2011» (Somija) un «Tallinas 2011» (Igaunija) – aizsākto, arī nodibinājums Rīga 2014 aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju pievienoties akcijai. Latvijā šī akcija jau vairāk nekā desmit gadus tiek atzīmēta Rojā un Pāvilostā. Lai katrs ugunskurs būtu redzams starp citām Latvijas piejūras pašvaldībām un Baltijas jūras valstīm, ikviens savu ugunskura vietu aicināts atzīmēt virtuālā kartē un tur atrast arī sev tuvāko norises vietu http://www.senasuguns.lv/lv.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu