Video: Apgrozībā nonāks jaunā 10 eiro banknote (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nākamnedēļ, 23.septembrī, Latvijā un visā eirozonā apgrozībā nonāks otrās jeb Eiropas sērijas 10 eiro banknote. Jaunajai banknotei ir pastiprināta pretviltošanas drošība un nedaudz mainīts dizains, informē Latvijas Bankā.

Jaunās desmit eiro banknotes apgrozībā nonāks pakāpeniski, ar komercbanku starpniecību nonākot pie veikaliem, citiem uzņēmumiem, privātpersonām. Savukārt pirmās sērijas banknotes, naudas aprites ciklā nonākot Latvijas Bankā, atpakaļ apgrozībā vairs netiks laistas - tās tiks aizstātas ar Eiropas sērijas banknotēm, tātad uzņēmējiem un iedzīvotājiem nav jāmaina vienas banknotes pret otrām. Turklāt nav nekāda pamata bažām - pirmās sērijas 10 eiro banknotes (tāpat kā iepriekšējā parauga piecu eiro banknotes) saglabās savu vērtību bez laika ierobežojuma.

Ir veikti visi nepieciešamie priekšdarbi, lai jaunās banknotes ieviešana noritētu raiti gan finanšu sistēmai, gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem, uzser bankā.

«Centrālā banka un tās klienti - komercbankas un inkasācijas uzņēmumi - ir gatavi jaunās desmit eiro banknotes ieviešanai,» šodien preses konferencē uzsvēra Latvijas Bankas valdes loceklis, Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms. «Banknošu krājumi sadarbībā ar Vācijas centrālo banku ir nodrošināti laicīgi un pietiekamā apjomā.»

Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš atgādina, ka praktiskā līmenī gatavošanās jaunās banknotes ieviešanai notika ilgāk nekā gadu - veikti naudas automātu un citu iekārtu testi, pārbaudīta programmatūra un risināti citi tehniski jautājumi. Nekādas problēmas praktiskā līmenī pašlaik nav konstatētas, un viens no skaidrojumiem ir tas, ka Latvijas uzņēmēji, kas strādā ar skaidru naudu, - bankas, degvielas, dzērienu tirgotāji, autostāvvietu un biļešu pakalpojumu sniedzēji - izmanto modernas iekārtas.

Savukārt Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis informēja, ka veikalu kasieri ir labi pieraduši pie jaunās naudas, darbs rit raiti un uzkrāta pietiekama pieredze, lai spētu atpazīt eiro naudas zīmes. LPTA biedru - tīklu «Rimi», «Narvesen», «Maxima» - veikalos bijis visai maz gadījumu, kad kāds mēģinājis norēķināties ar viltotu eiro banknoti.

Tirgotāji rūpīgi gatavojušies jaunās desmit eiro banknotes laišanai apgrozībā - gan izglītojot darbiniekus, gan piemērojot programmnodrošinājumu banknošu atpazīšanas iekārtām. Sadarbībā ar Latvijas Banku tirdzniecības vietu darbiniekiem izplatīti informatīvie bukleti par jauno banknoti.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu