Ar plašu pasākumu programmu oktobris Rīgā būs «Bērnu kultūras mēnesis» (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Oktobrī Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros Rīgas kultūras iestādēs tiks īstenota pasākumu programma «Bērnu kultūras mēnesis», aicinot bērnus kopā ar vecākiem sajust kultūras un mākslas dažādību. Īpaši bagātīga programma gaidāma Rīgas bērnu un jauniešu centros un muzejos.

Oktobrī 14 Rīgas bērnu un jauniešu centri vedīs Rīgas pilsētas iedzīvotājus, bērnus, viņu vecvecākus un viesus Eiropas piedzīvojumā, kas tiks izspēlēts teātra izrādēs, izdziedāts koncertos, zīmēts vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas izstādēs, fiksēts fotoizstādēs un izdejots dažādu tautu dejās. Atšķirīgo katras valsts kultūrā meklēs arī visi apmeklētāji, iesaistoties un līdzdarbojoties radošajās darbnīcās, konkursos un diskusijās.

Oktobrī ar viesizrādēm Rīgā viesosies Nīderlandes skolēnu teātris «Tryater», kas 26.oktobrī pl.11.00 un pl.13.00 Rīgas Skolēnu pilī sniegs divas izrādes, kurām sekos meistarklases. Meistarklasēs «Tryater» pasniedzēji strādās ar bērniem, atklājot spējas, kas bērniem nepieciešamas, lai veiksmīgi darbotos uz skatuves. Izrādes un meistarklases pieejamas bezmaksas.

«Bērnu kultūras mēnesis» programmā iekļautas arī vairākas meistardarbnīcas visai ģimenei, tostarp digitālās pilsētas būvēšana, kas oktobra nedēļas nogalēs, kas paralēli notiks arī Berlīnē, Asenā un Sansebastjenā. Īpaši gaidīts pasākums būs meistardarbnīca «Zivs kāpj kokā» Latvijas Mākslas akadēmijā meistarklasēs Spānijas, Latvijas, Vācijas un Nīderlandes mākslinieki iepazīstinās ar interesantiem paņēmieniem un tehnikām darbam ar bērniem. Iegūtās zināšanas tiks izmēģinātas praksē. Visas meistardarbnīcas – bezmaksas.

Īpašu programmu oktobra ietvaros piedāvās arī muzeji. «Bērnu kultūras mēnesis» norisināsies Mākslas muzejā «Rīgas Birža», Romana Sutas un Aleksandra Beļcovas muzejā, Latvenergo Enerģētikas muzejā Rīgā un Ķegumā, LNMM Izstāžu zālē Arsenāls, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Mencendorfa namā, Dabas muzejā, Nacionālais vēstures muzejā, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Saules muzejā un Farmācijas muzejā. Muzeji aicina iepazīt citu kontinentu mākslu, bezmaksas nosvinēt dzimšanas dienu vai piedalīties pankūku cepšanā.

Vienlaikus projekta veidotāji aicina sekot līdzi citu kultūras iestāžu veidotajiem pasākumiem bērniem, kas oktobrī pieejami Rīgas teātros, Latvijas Nacionālajā operā un «Latvijas koncerti», Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un profesionālā pūtēju orķestra «Rīga» koncertos.

17.septembrī pasākumu organizatoriem izziņojot «Bērnu kultūras mēnesis» programmu, 6.klases skolniece Daniela nolasīja rakstnieces Ievas Vieses stāstu «Oki un Doki ceļojums». Šis stāsts ir tulkots svešvalodas un kļuvis par projekta vadmotīvu arī Vācijā, Spānijā un Nīderlandē. «Šajā mazajā stāstiņā es vēlējos uzsvērt to, ka iztēle ir ikvienam pieejama valoda, kas vieno bērnus no dažādām zemēm. Iesaistot bērnus mākslas un kultūras norisēs, pieaugušajiem ir iespēja izkopt un pilnveidot šo dabisko tieksmi. Brauciens ar kuģi ir man personīgi nozīmīga detaļa, jo tā bija viena no mīļākajām bērnības rotaļām kopā ar māsu. Mēs sēdējām uz paklāja, un katru reizi, kad no tā nokāpām, atradāmies citā zemē,» akcentē stāsta autore Ieva Viese.

«Bērnu kultūras mēnesis» ir Nīderlandes kultūras organizācijas «K&C» pirms 10 gadiem aizsākta iniciatīva. Kopš 2013.gada projektam pievienojušās arī citas Eiropas pilsētas - Rīga, Berlīne un Sansebastiana. Projekts paredz, ka oktobrī muzeji, teātri, kinoteātri, koncertzāles un citas kultūras iestādes bērnu auditorijai piedāvā īpaši plašu pasākumu programmu. Šādā veidā organizatori sniedz bērniem iespēju kā arī aicina vecākus aktīvi pavadīt savu brīvo laiku ar bērniem. «Bērnu kultūras mēnesis» norisinās ar Eiropas Savienības programmas «Kultūra» atbalstu.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu veido nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu