Gulta, kuru viegli saklāt - transformējamas mēbeles (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pašlaik Eiropā un arī Latvijā mēbelēs pieprasīta tendence ir, lai tās būtu funkcionālas un aizņemtu pēc iespējas mazāk vietas telpā, kā arī tās varētu ļoti ātri un viegli salikt, transformēt. Acīmredzot tieši tādēļ «Baltic Furniture 2014» rīkotajā konkursā «Mēbele – inovācija» šogad pirmo vietu ieguva mēbeles, kuras transformējot, guļamistabu var zibenīgi pārvērst dzīvojamā istabā vai ērtā bērnistabā.

Latvijā daudzas jaunās ģimenes ar vienu vai diviem bērniem ir iegādājušās dzīvokli, kur dzīvojamā telpa ir salīdzinoši neliela, labākajā gadījumā dzīvoklī ir divas vai trīs istabas. Tāpēc ļoti svarīgi ir dzīvojamās telpas maksimāli funkcionāli aprīkot, un šai ziņā ļoti liela loma ir mēbelēm.

«Baltic Interior» dizainere Inga Ābola-Adsone skaidro: «Runājot par dzīvojamo istabu un guļamistabu – dzīvojamā istabā ir jābūt dīvānam, lai tajā varētu ērti sēdēt, zvilnēt. Taču gulēšanai naktīs ir nepieciešama gulta. Mūsdienīgam, darbos aizņemtam cilvēkam naktī ir pilnvērtīgi jāizguļas, un tas ir iespējams tikai guļot gultā, jo, atšķirībā no dīvāna, gulta ir atbilstoši ergonomiski izstrādāta. Mūsdienās tas ir ļoti svarīgi, jo daudzi cilvēki sirgst ar dažādām mugurkaula un locītavu saslimšanām, tāpēc ērtai, ergonomiskai gulēšanai ir ļoti liela nozīme. Inga Ābola-Adsone stāsta, ka šādai situācijai ir risinājums «Mēbele – inovācija» uzvarējušajā Itāļu ražotāja «Clei» mēbeļu sistēmā «Cabrio in» ir dīvāns, pār kuru ir iespējams nolaist vienguļamo vai divguļamo gultu, kurai var pielāgot gan parasto, gan ortopēdisko matraci.

Mūsdienās mēbelēm ir prasība, lai ikdienas funkcijas, piemēram, gultas saklāšanu varētu paveikt ļoti ātri. Inga Ābola-Adsone stāsta: «Tādēļ transformējamās mēbeles ir pārdomātas, lai tās ļoti ātri varētu salikt, izvilkt. Kā arī mēbeles ir vieglas, lai ar tām varētu rīkoties gan sievietes, gan bērni, gan cilvēki, kas kādu veselības problēmu dēļ nedrīkst celt smagus priekšmetus.»

Transformējamās mēbeles, kuras varēs apskatīt arī izstādē «Baltic Furniture 2014», ir ļoti piemērots risinājums studio tipa dzīvoklim, kur vienā telpā nereti ir gan dzīvojamā zona, gan vieta gulēšanai, gan arī virtuves zona. Latvijā ir pieņemts gultu paslēpt no viesu acīm, un šādā situācijā transformējamā mēbele ir ļoti piemērota, jo gultu var novākt un, kad nepieciešams, viegli un ātri izlikt.

Nelielā dzīvoklī bērnistabai atvēlētā telpa parasti ir vēl mazāka nekā dzīvojamā istaba. Taču, kā zināms, bērns tajā ne tikai guļ, bet arī mācās, spēlējas u.c. Kā iespējams mazā bērnistabā ietilpināt gultu, rakstāmgaldu, citas mēbeles un vēl atstāt brīvu grīdas plakni rotaļām?

Dizainere iesaka šādā situācijā izmantot transformējamo mēbeli – bērnu gultu, kuru pavisam vienkārši var pārvērst par rakstāmgaldu. Šāds risinājums palīdzēs krietni ietaupīt telpu. Ļoti ērti ir arī tas, ka, mēbeli tranformējot gultā, no rakstāmgalda nekas nav jānoņem. To paceļ tādā veidā, ka nekas nenokrīt, un, kad nepieciešams, atkal nolaiž. Tieši tāpat, bērnistabas mēbeli no gultas transformējot rakstāmgaldā, gultas veļa nav jānoņem, un tas savukārt palīdz ietaupīt laiku.

Runājot par aktuālajām krāsu tendencēm, dizainere novērojusi, ka cilvēki šobrīd ļoti ietekmējas no Apple izstrādājumiem, tāpēc mēbelēs ļoti aktuāla ir baltā krāsa, īpaši kombinācijā ar melno. Transformējamo mēbeļu grupā ir ļoti daudz košas krāsas mēbeles. Ja cilvēks īrē dzīvokli, kur ir gaišas sienas, Inga Ābola – Adsone iesaka izvēlēties košas krāsas mēbeles, tās būs kā krāsaini akcenti uz gaišā fona, izdekorēs sienas.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu