Dombrovska «uzmešana»: Vilka paustais esot «notikumu interpretācija» (84)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pašreizējais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Valdis Dombrovskis (V) nevar apstiprināt finanšu ministra Andra Vilka (V) pausto «notikumu interpretāciju» par laiku, kad viņš atkāpās no premjerministra amata.

Dombrovskis aģentūrai LETA skaidroja, ka jau daudzkārt publiski skaidrojis savas demisijas iemeslus.

«Tie bija Zolitūdes traģēdija un situācija koalīcijā. Nekā jauna man nav, ko piebilst,» atzina Dombrovskis, piebilstot, ka augstu vērtē Vilku gan kā kolēģi, gan kā finanšu ministru, taču «viņa pausto notikumu interpretāciju nevaru apstiprināt».

LETA jau ziņoja, ka ilggadējais Latvijas valdības vadītājs Dombrovskis pērnruden, kad atkāpās no amata, tika «uzmests», uzskata finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Intervijā žurnālam «Ir» Vilks pauž viedokli, ka pērnruden Domobrovski «uzmeta» sistēma, kurai vajadzēja paplašināto koalīciju un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iekļaušanu valdībā.

«ZZS vajadzēja būt [valdībā] ar saviem darbiem, ar saviem ministriem šajā brīdī, kad ekonomikā ir izaugsme, kad nāk vēlēšanas. Es uzskatu - šajā gadījumā tas bija necienīgi, negodīgi pret cilvēku, kurš tik daudz Latvijai izdarījis,» savu personisko viedokli pauž finanšu ministrs.

Viņaprāt, ja nebūtu notikusi Zolitūdes traģēdija, būtu atradies kāds cits iemesls pārmaiņām valdībā.

«Nebūtu Zolitūdes, būtu kas cits noticis. Galvenais iemesls bija dabūt ZZS valdībā. Krīze beidzās ātrāk, un mēs izgājām straujāk [no recesijas], un [Aivara] Lemberga lielā ietekme Latvijas politikā [nozīmēja, ka] ZZS vienkārši nevarēja būt opozīcijā. Tas bija galvenais iemesls. «Vienotības» iekšienē daudziem cilvēkiem bija liela pretestība pret to. Un te radās iemesls...» saka Vilks.

Finanšu ministrs atzīst, ka Ventspils mēra Aivara Lemberga ietekme uz ZZS ir ļoti liela. «Es visus šos gadus esmu redzējis Lemberga ietekmi uz šo partiju. Diemžēl tā ir milzīga,» saka Vilks.

Lembergs aģentūrai LETA skaidroja, ka situācija bija pilnīgi pretēja. «Vienotība» toreiz zondēja, vai ZZS būtu gatava paplašināt koalīciju, jo Dombrovska valdības darbs bija praktiski paralizēts,» norādīja Lembergs.

«ZZS nebija vienota viedokļa, vai situācijā, kad 11.Saeimas pilnvaru laiks strauji tuvojās beigām, vajag iet palīgā toreizējai koalīcijai, kas bija savārījusi ziepes. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija bija pilnībā sagrauta, to pašu var teikt arī par Labklājības ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju. Faktiski vienīgā, kas nebija sagrauta, bija Zemkopības ministrija. Tāda bija aina, un ZZS vairākums raudzījās ļoti skeptiski par iešanu valdībā,» norādīja Lembergs.

Kā ziņots, Dombrovskis par atkāpšanos no valdības vadītāja paziņoja pērn novembrī. Dombrovskis toreiz paskaidroja, ka tādā veidā uzņemas politisko atbildību par Zolitūdes traģēdiju, kas prasīja 54 cilvēku dzīvības.

Komentāri (84)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu