Plūdi Ogrē: palielinās evakuēto skaits; piesaista papildspēkus (41)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ogres novads

Ugunsdzēsēji no četrām mājām Ogrē, Pureņu ielā, saistībā ar spēcīgo lietavu radītajiem plūdiem evakuējuši jau sešus cilvēkus, tostarp vienu astoņus gadus vecu meiteni, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Vetere.

Tāpat dienests sācis četru cilvēku piesaistīšanu no augstas veiktspējas sūknēšanas moduļa «BaltFlood Combat», lai pēc iespējas ātrāk tiktu galā ar pārplūdušās Urgas upītes radītajiem plūdiem.

Kā novēroja «LETA foto», pašlaik notiek Urgas upes tīrīšana Kaļķu ielā.

Glābēji nogādā pārtiku uz trīs mājām, kuras nav evakuējušās, Pureņu ielā. Ieradusies arī zupas virtuve. Pašlaik nav skaidrs, cik cilvēku ir palikuši konkrētajās mājās. Zināms, ka vienā no tām ir vecāka gadagājuma pāris.

Vietējie iedzīvotāji novērojuši, ka šodien ūdens līmenis Urgā ir pat nedaudz cēlies. Applūdušajā teritorijā, ūdenī palikušas daudzas automašīnas. Notikuma vietā dežurē pašvaldības policija.

LETA jau ziņoja, ka stiprā lietus dēļ dēļ Ogrē pārplūdusi Urgas upīte, applūdinot Pureņu ielu. Ūdens līmenis trešdienas rītā pārsniedzis 50 centimetrus.

Iepriekš cilvēki nav bijuši naski uz evakuēšanos no savām dzīvesvietām. Vēl ap plkst.11 ugunsdzēsēji bija evakuējuši tikai vienu sievieti, bet divas personas bija izteikušas dienesta darbiniekiem vēlmi evakuēties.

Kā ziņots, Pureņu ielā ir applūdušas vairākas mājas, tāpēc pašvaldība bija vērsusies VUGD pēc palīdzības, lai apzinātu tos iedzīvotājus, kuri vēlētos evakuēties no notikuma vietas. Glābēji apsekojuši teritoriju, bet vietējie iedzīvotāji no evakuācijas atteikušies, sakot, ka to darīs, ja ūdens līmenis jau būs pārsniedzis 30 centimetrus.

Vakar Ogres novada pašvaldībā notika Civilās aizsardzības komisijas sanāksme, kurā tika pieņemts lēmums nekavējoties sākt Urgas upītes tīrīšanu, kurā lielo lietusgāžu dēļ strauji ceļas ūdens līmenis.

Pašvaldībā tika saņemti vairāku iedzīvotāju zvani ar lūgumu pēc palīdzības - ūdens līmenis strauji cēlies Pārogrē, Urgas upītes krastos, Kartonfabrikas rajonā un Ogresgalā.

Tīrīšana Urgas upē nekavējoties tika sākta Pārogres rajonā pie dzelzceļa sliedēm, kur veidojās vislielākais ūdens sablīvējums. Savukārt Kartonfabrikas rajonā darbu sāka ūdens sūknēšanas mašīna, pakāpeniski sniedzot palīdzību arī iedzīvotājiem pārējās kritiskajās vietās.

Jau vakar Zemessardzes 54.inženiertehniskais bataljons iesaistījās aizsprostoto caurteku tīrīšanā Ogrē. Savukārt pagājušā naktī šī bataljona personāls iesaistījās caurtekas nostiprināšanā, aģentūra LETA noskaidroja Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Pēc Ogres novada pašvaldības informācijas, Urgas upe ir Zemkopības ministrijas apsaimniekošanā. Šajā teritorijā daudzus gadus nekas nav darīts, lai upe tiktu attīrīta un nerastos plūdu draudi. Pēc pašvaldības lūguma ir saņemts valsts SIA «Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi» meliorācijas sistēmu un hidrotehnisko būvju tehniskās pārbaudes atzinums, kurā minēts, ka Urga un tās nogāzes aizaugušas ar kokiem, krūmiem, ūdensaugiem, gultne un caurtekas piesērējušas, līdz ar to ūdens plūsma upē ir apgrūtināta. Atzinumā minēts, ka aptuvenās būvobjekta rekonstrukcijas būvdarbu izmaksas varētu būt 111 300 eiro.

Pašvaldība ar šo atzinumu ir vērsusies SIA «Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi», lai situācija tiktu risināta, uz ko saņemta atbildes vēstule, kurā norādīts, ka pirms darbu sākšanas nepieciešama iedzīvotāju viedokļa apzināšana par Urgas upes posma renovācijas iespējamību. Pašlaik neesot skaidri zināmi finansēšanas avoti valsts nozīmes ūdensnoteku renovācijai platībās, kuras nav lauku teritorijas.

  • Publicēta
Komentāri (41)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu