Zināms gaismas festivāla «Staro Rīga 2014» norises laiks (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā, piedzīvojot pozitīvu force majeure, šogad gaismas festivāls «Staro Rīga 2014» pirmoreiz piedāvās plašu ārvalstu mākslinieku darbu skati un vērienīgā līdzdalības akcijā aicinās ikvienu rīdzinieku iesaistīties pilsētas izgaismošanā. Gaismas festivāls «Staro Rīga 2014» norisināsies piecu vakaru garumā – no 14. līdz 18.novembrim ik vakaru no plkst.18.00 līdz 23.00. 

Šogad festivāls piedzīvos kvalitatīvi jaunu lēcienu, galvenie festivāla objekti būs starptautiski atzītas un īpaši festivālam veidotas videoinstalācijas, projekcijas, mapping un gaismu instalāciju objekti. Festivāla pamatprogrammā iekļauti Latvijas, Lietuvas, Anglijas, Francijas, Kanādas, Portugāles un citu valstu mākslinieku darbi. Tie būs starptautiski atzītu gaismas mākslinieku objekti no lielākajiem pasaules gaismas festivāliem, gan arī vairāki īpaši Rīgai veidoti starptautisko mākslinieku jaundarbi.

Pirmo reizi Rīgā tiks realizēta iespaidīga Latvijas mākslinieku gaismas objektu parāde, kurā, izmantojot dažādus gaismas specefektus, tiks izstāstīts gaismas slepenās dzīves urbānais stāsts. Parāde Vecrīgā kilometra garumā būs skatāma katru vakaru divas reizes. Festivāla programmā atdzīvosies arī šovasar «Rīga 2014» programmā tapušais Baltijas valstīs lielākais grafiti zīmējums «Saule. Pērkons. Daugava».

«Staro Rīga 2014» notiks Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas tematiskās līnijas «Rīgas karnevāls» ietvaros. Šī gada festivāla tēma «Rīgas karnevāls» atspoguļosies gan festivāla pamatprogrammā, gan tāda paša nosaukuma līdzdalības akcijā, ko 2014.gadā uzsāk gaismas festivāls «Staro Rīga 2014».

«Karnevāls ir prieka un pārvērtību zīme. Rīgas karnevāls gaismas festivālā piesaka ne tikai ideju par pilsētas, ēku, fasāžu, logu pārvērtību un iestarošanos, bet arī turpina piedāvāt prieka pilnu piedzīvojumu, meklējumu un atklājumu sajūtu, ko zināmā mērā simbolizē karuselis. Iekāpjot karuselī mēs it kā dodamies ceļojumā, ļaujamies aizrautīgam lidojumam, izkāpjot šķiet, ka pasaule jau ir pārmainījusies, esam izkāpuši pavisam citā vietā - gaišākā un priecīgākā, un arī paši neviļus esam mainījušies un kļuvuši labāki,» festivāla tēmu un līdzdalības akciju raksturo «Rīga 2014» programmas un «Staro Rīga 2014» kuratore Diāna Čivle.

Gaismas festivāla «Staro Rīga 2014» programmas objekti atradīsies centrā un Vecrīgā, bet visa Rīga sāks gatavoties lielajam Rīgas karnevālam jau pavisam drīz. Iedzīvotāji, uzņēmēji, draugu klubi un individuāli dalībnieki tiek īpaši aicināti iesaistīties līdzdalības akcijā «Rīgas karnevāls» ar devīzi Izgaismo savu pilsētu un veidot krāsainas instalācijas pilsētas namu logos un uz māju fasādēm.

Staro Rīga 2014 galvenais partneris Lattelecom īpaši festivāla apmeklētājiem izveidos jaunu WiFi punktu sabiedriskā transporta pieturvietā pie Ministru Kabineta un Rīgas apgabaltiesas ēkām. Tas būs viens no vairāk nekā 1000 bezmaksas WiFi punktiem Rīgā – Eiropas bezmaksas WiFi galvaspilsētā. Savukārt Uzziņu dienests 1188 kā ik gadu veidos Staro Rīga 2014 objektu karti internetā, kas būs ērti lietojama arī viedtālruņos un planšetdatoros.

Gaismas festivālu Staro Rīga 2014 finansē Rīgas dome, festivāla partneris Lattelecom, kā arī citi sadarbības partneri, starptautisko projektu finansējums no Eiropas Savienības programmas «Kultūra 2007–2013» projekta «Connecting Cities» un EEZ/Norvēģijas finanšu instrumenta Latvijā. Festivāla organizēšanu nodrošina nodibinājums Rīga 2014.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu