Divi Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietā apsūdzētie lūdz procesuālo aizsardzību (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Krimināllietā par Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanu, kā arī Tukumā un Jūrmalā notikušajām zādzībām un laupīšanām divi no apsūdzētajiem - brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi - šodien iesnieguši Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palātai iesniegumus, lūdzot noteikt speciālo procesuālo aizsardzību, aģentūrai LETA pastāstīja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Līdz ar to lietas izskatīšanu šodien atlika. AT iesniegumus nosūtīs Ģenerālprokuratūrai jautājuma izlemšanai.

Lietu plānots turpināt skatīt 8.decembrī.

Jau ziņots, ka 2012.gada nogalē Zemgales apgabaltiesa šajā lietā piemēroja bargus sodus - Arvo Žagaram piesprieda mūža ieslodzījumu, bet brāļiem Denisam un Pāvelam Hristoforidi attiecīgi 20 un 18 gadu cietumsodu. Apsūdzētajiem Leonīdam Koņuhovam, Staņislavam Babelim un Edgaram Paruškinam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz 13 gadiem. Staņislavam Berkulam, kurš apsūdzēts epizodē par zādzību Jūrmalā, tiesa piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem. Visiem notiesātajiem, izņemot Berkulu, tika piemērota arī mantas konfiskācija un policijas kontrole uz trim gadiem.

Epizodē par bižutērijas tirgotāja aplaupīšanu tiesa visus apsūdzētos attaisnoja, uzskatot to par nepierādītu. Lietas materiālus par šīs epizodes izmeklēšanu tiesa lēma nosūtīt atpakaļ prokuratūrai. Tiesa nosprieda no apsūdzētajiem piedzīt arī dažādas materiālās kompensācijas.

Pērn pavasarī gan prokuratūra, gan vairāku apsūdzēto aizstāvji spriedumu pārsūdzēja.

Kā iepriekš ziņots, Jēkabpils spēļu zāles «Fēnikss» aplaupīšanas laikā notikušajā apšaudē iesaistītajiem uzbrucējiem Žagaram un D.Hristoforidi prokurors tiesu debatēs pieprasīja mūža ieslodzījumu. Žagars tika apsūdzēts saistībā ar laupīšanu un apšaudi Jēkabpilī, tāpat viņš apsūdzēts par policista Andra Znotiņa tīšu noslepkavošanu, savukārt D.Hristoforidi apsūdzēts gan saistībā ar laupīšanu un apšaudi Jēkabpilī, gan visās vecākajās laupīšanu, izspiešanas un zādzību epizodēs Tukumā un Jūrmalā. Žagars atzina vainu un pauda nožēlu saistībā ar laupīšanu un bēgšanu, kas izraisījusi apšaudi, taču viņš neatzina vainu tīšā slepkavībā.

Deniss arī tika apsūdzēts par slepkavību, kuru nav īstenojis no sevis neatkarīgu iemeslu dēļ, jo arī viņš piedalījās apšaudē pret policistiem, starp kuriem bija ievainotie, tomēr viņš saskaņā ar apsūdzību šāvis ar nolūku nogalināt, taču nav nevienu nogalinājis, jo vai nu precīzi netrāpījis, vai mērķis izvairījies. Arī Deniss neatzina vainu slepkavībā, savukārt atzina vainu un nožēloja izdarīto saistībā ar laupīšanu, kā arī noliedza jebkādu saistību ar Tukuma un Jūrmalas epizodēm.

Lietā apsūdzētajam P.Hristoforidi prokurors pieprasīja 20 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju, savukārt Koņuhovam, Babelim un Paruškinam - brīvības atņemšanu uz 14 gadiem.

P.Hristoforidi līdzdalībnieka statusā apsūdzēts gan saistībā ar Jēkabpilī notikušo, izņemot apšaudi, gan saistībā ar Tukuma un Jūrmalas epizodēm. Pāvels iepriekš vecajās epizodēs bija atzinies, taču tiesā savu atzīšanos atsauca kā «izspiestu» vai «izmānītu» un noliedza vainu Tukuma un Jūrmalas epizodēs, bet atzina vainu tikai Jēkabpilī notikušajā. Saskaņā ar lietu Pāvels apšaudē nepiedalījās.

Apšaudē nepiedalījās arī Koņuhovs un Babelis, kuri apsūdzēti tikai saistībā ar laupīšanu spēļu zālē Jēkabpilī, kuras gaitā Koņuhovs iešāvis kājās spēļu automātu kasierim. Abi vainu atzina un pauda nožēlu. Koņuhovs arī atvainojies cietušajam kasierim personīgi un samaksājis atlīdzību 3000 eiro (ap 2108 latu) apmērā. Savukārt Paruškins apsūdzēts tikai saistībā ar Tukuma un Jūrmalas epizodēm, un viņš nekādā veidā nav minēts saistībā ar Jēkabpilī notikušo.

Lietā kopumā apsūdzētas septiņas personas - par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei «Fēnikss» Jēkabpilī 2011.gada janvārī apsūdzētas piecas personas un vēl divas - par šīs grupas dalībnieku agrākiem noziegumiem. Vienam no viņiem - Berkulam - prokurors epizodē par zādzību Jūrmalā pieprasīja trīs gadu nosacītu cietumsodu ar policijas pārbaudi uz četriem gadiem.

Bruņotā laupīšana Jēkabpilī notika 2011.gada 25.janvāra rītā. Laupītāji ievainoja spēļu zāles darbinieku, paņēma sev līdzi vairāk nekā 104 000 latu un devās prom ar automašīnu «Chrysler Voyager». Noziedzniekus sāka vajāt policisti. Likumsargi viņus iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem, kurus visus piecus drīz pēc tam izdevās aizturēt.

Vēlāk izrādījās, ka četri no pieciem uzbrucējiem paši bijuši policisti. Starp aizturētajiem bija bijušie Tukuma policisti brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi, patruļpolicijas vienības «Alfa» darbinieki Žagars un Koņuhovs, kā arī privātpersona Babelis.

Jēkabpils spēļu zāles laupīšanā apsūdzētie - Žagars, brāļi Hristoforidi, Koņuhovs un Babelis - tiesā pavēstīja, ka atzīst vainu spēļu zāles aplaupīšanā, bet neatzīst vainu apšaudēs un policista nonāvēšanā tādā veidā, kā apsūdz prokuratūra. Par vecākām noziegumu epizodēm Tukumā apsūdzēti brāļi Hristoforidi un viņu paziņa Paruškins, bet atsevišķā zādzības epizodē Jūrmalā starp apsūdzētajiem ir arī Berkuls.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu