Bijušās kultūras ministres darba metodes sagādā galvassāpes studentiem (222)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Vai ir pieļaujama tāda situācija, ka gadījumā, ja students nokavē lekciju, tiek aizslēgtas auditorijas durvis un kavētājs netiek iekšā lekcijā? Šādu praksi  Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) piekopj bijusī kultūras ministre Helēna Demakova, vēsta raidījums «Bez Tabu».

Students savā vēstulē raidījumam norāda, ka šāda situācija ir vērojama katru trešdien 12.30, kad bijusī ministre aizslēdz durvis, lai neviens kavētājs netiktu iekšā lekcijā. Tādēļ tiek uzdots jautājums, vai ir likumīgi šādi rīkoties.

Raidījuma korespondentam izdodas sastapt Demakovu jau gaitenī. Viņš jautā, kā Demakova skaidro savu piekopto praksi ar durvju slēgšanu, un viņa norāda, ka tas notiek ar rektora atļauju.

«Es šeit mācu cēlu mērķa vadīta, nevis kā vienkārša pasniedzēja,» norāda Demakova. Viņa uzsver, ka, lai cīnītos pret studentu kavējumiem, tiek slēgtas auditorijas durvis, un tas notiek ar rektora atļauju.

JVLMA rektors Artis Sīmanis uzsver, ka Demakovai problēmas sagādājis tas, ka studentu grupas ir lielas, un ir ļoti traucējoši, ka kāds kavē lekciju sākumu. Tādēļ viņa vērsās pie mums ar lūgumu, vai mēs nevarētu slēgt durvis, lai tie, kas kavē, netraucē nodarbību.

Viena lieta ir tad, ja kāds ir ļaunprātīgs bastotājs, bet cita - ja gadās nejauši kavēt. Arī tādi studenti auditorijā iekšā netiek.

«Protams, ja ir kāds mēģinājums ārpus studiju procesa, tad var sarunāt, bet, ja viņš nokavējas, tad tas traucē citiem studentiem,» norāda Sīmanis.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītāja Inita Juhņēviča uzsver, ka pielietojot tādu metodi kā durvju slēgšana, tas ir studējošo tiesību pārkāpums.

Norādīts, ka studentiem ir ne tikai tiesības, bet arī pienākumi. Viņu galvenais pienākums ir laikus ierasties uz lekcijām. JVLMA ir metodes cīņai ar kavētājiem.

«Studējošajiem var tikt piemērota piezīme, rājiens, stingrais rājiens un pat izslēgšana no studijām,» norāda Juhņēviča.

Izglītības kvalitātes centra darbinieki ir sazinājušies ar akadēmijas vadību. Rektors norādījis, ka tiks meklēts labākais risinājums šai situācijai.

Komentāri (222)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu