NSL sagatavojusi Satversmes grozījumu projektu par tautas vēlētu prezidentu (65)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Partija «No sirds Latvijai» (NSL) ir sagatavojusi Satversmes grozījumu projektu, kas noteiktu, ka tauta ievēl Valsts prezidentu. Politiskais spēks to būtu gatavs iesniegt izskatīšanai 12.Saeimā kopā ar citu partiju pārstāvjiem, jo vēlas, lai priekšlikums gūst pēc iespējas lielāku deputātu atbalstu, aģentūrai LETA sacīja NSL līdere Inguna Sudraba.

Svarīgi, lai pavasarī tautai būtu iespējams ievēlēt Valsts prezidentu, tāpēc NSL nepretendē uz kādām «īpašumtiesībām» attiecībā uz šo valsts pamatlikuma grozījumu projektu, bet saskaņā ar konstruktīva darba principiem vēlas iegūt pēc iespējas lielāku atbalstu šai iniciatīvai, sacīja Sudraba, taujāta, vai grozījumus varētu virzīt kopā ar citām ideju atbalstošajām partijām.

NSL sākusi darbu arī pie atsevišķa likumprojekta sagatavošanas, kurš noteiktu kandidātu izvirzīšanas kārtību un citus aspektus procedūrai, kad tauta vēlētu Valsts prezidentu. Minētais likumprojekts gan varētu tikt virzīts izskatīšanai tikai tad, ja Saeima vispirms nolems Satversmē noteikt, ka Valsts prezidentu ievēl tauta.

Lai veiktu attiecīgās izmaiņas konstitūcijā, Saeimas sēdē, pirmkārt, ir jāpiedalās vismaz divām trešdaļām deputātu. Otrkārt, par Satversmes grozījumiem ir jānobalso vismaz divām trešdaļām no klātesošajiem parlamentāriešiem, izriet no Satversmes 76.panta nosacījumiem.

Pēc 12.Saeimas vēlēšanām atbalstu idejai par tautas vēlētu prezidentu pauda arī partijas «Saskaņa» un Latvijas Reģionu apvienības pārstāvji. Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK pārstāvjiem ir atšķirīgi viedokļi šajā jautājumā. Zaļo un zemnieku savienībā ietilpstošās Latvijas Zemnieku savienības līderis Augusts Brigmanis paudis atbalstu idejai par tautas vēlētu valsts prezidentu, savukārt «Vienotība» līdz šim bijusi samērā skeptiska par tautas vēlēta prezidenta ideju.

Komentāri (65)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu