ASV strīds saistībā ar Osama bin Ladena nogalināšanu: divas dažādas versijas (43)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Aptuveni trīs gadus pēc starptautiskās teroristu organizācijas «Al Qaeda» līdera Osama bin Ladena nāves ASV izcēlies strīds par to, kurš no jūras kājniekiem raidījis lodi, kas bin Ladenu nogalinājusi.

2011.gadā «Al Qaeda» līderis tika nošauts savā slēptuvē Pakistānā.

Izbijušais ASV karaflotes īpašo uzdevumu vienības «SEALs» loceklis 38 gadus vecais Roberts O'Nīls laikrakstam «Washington Post» pavēstījis, ka tieši viņš izdarījis liktenīgo šāvienu.

Tomēr 2012.gadā izdotā grāmatā bijušais «SEALs» karotājs Mets Bisonets uzstāj, ka bin Ladenu nogalinājis kāds cits.

O'Nīls, kurš 2012.gadā aizgāja pensijā, iepriekš savu stāstu anonīmi atklājis amerikāņu žurnālam «Esquire». Sākotnēji bija paredzēts, ka viņš savu identitāti atklās šomēnes paredzētā televīzijas intervijā, tomēr kāda tīmekļa vietne atklājusi viņa vārdu jau tagad, tādējādi protestējot pret bijušās militārpersonas lēmumu nodot atklātībai ziņas par slepeno operāciju.

Kā norādījis O'Nīls, viņš kopā ar savu komandas biedru, kura vārdu neatklāj, uzkāpis bin Ladena Pakistānas rezidences trešajā stāvā, kur pamanīja kādā telpā pavīdam viņa galvu.

Tad vārdā nenosaukts jūras kājnieks vienreiz izšāvis, tomēr nav trāpījis.

Pēc mirkļa O'Nīls pats devies telpā un nogalinājis «Al Qaeda» līderi, divas reizes iešaujot viņam galvā.

Savukārt savā grāmatā «No Easy Day» Bisonete uzstāj, ka tieši pirmais - vārdā nenosauktais - šāvējs nogalinājis bin Ladenu.

Raidorganizācijai BBC Bisonete norādīja, ka «divi dažādi cilvēki stāsta divas dažādas versijas divu dažādu iemeslu dēļ».

Pirms savas otrās grāmatas «No Hero» publicēšanas, kurā viņš apraksta savas gaitas «SEALs» rindās, Bisonete piedalīsies televīzijas kanāla CBS raidījumā «60 minūtes».

Tajā pašā laikā tiek veikta izmeklēšana par pirmajā grāmatā atklāto slepeno informāciju par bin Ladena nogalināšanas operāciju.

Nav sagaidāms, ka ASV valdība tuvākajos gados atklās visas šīs operācijas detaļas.

Lai gan Pentagona amatpersonas nav nedz apstiprinājušas, nedz noraidījušas O'Nīla apgalvojumus, visiem «SEALs» vienības locekļiem pagājušajā nedēļā izsūtītas vēstules ar aicinājumu ievērot klusēšanas zvērestu un neizpaust operācijas detaļas.

Citi ASV karaflotes specvienības desantnieki apšauba, vai vispār ir iespējams noteikt, kura lode nogalinājusi «Al Qaeda» līderi.

Komentāri (43)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu