Latvieši Īrijā rāda lieliskas mazdārziņu kopšanas prasmes (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: H is for Home, CC BY-NC 2.0

Latvijā mazdārziņu tradīcijas ir stipras, tāpēc tautieši, kuri pārcēlušies uz dzīvi ārpus Latvijas, bieži meklē iespēju rušināties mazdārziņā un dara to ar degsmi un panākumiem.

Zaļajā salā, kura ir pieredzējusi galvu reibinošu izaugsmi, pateicoties krīzei sāk atjaunoties «mazdārziņu kustība». Vēsture liecina, ka 1940. gadā Īrijā tā ir bijusi ļoti populāra, toreiz visā valstī bija vismaz 40000 mājsaimniecību, kas īrētā zemes pleķītī audzēja dārzeņus, puķes un augļus savām vajadzībām, raksta «baltic-ireland.ie».

Mazdārziņu kustība pamazām izzuda, bet pēdējos gados tā atjaunojas, kam par pamatu min gan sociālo situāciju, kad bezdarbnieku skaits pieaug. Tātad bez darba palikušajiem ir daudz vairāk brīva laika, lai iekoptu diļļu dobi un izaudzētu sīpollokus, kā arī cilvēkiem pieaug vēlme atpūsties, strādājot mazdārziņā, un gūt prieku no pirmajiem soļiem augkopībā.

Jāņem vērā arī tas, ka visā pasaulē aizvien pieaug cilvēku interese par ekoloģiski tīru pārtiku, bet tā ir ļoti dārga, tāpēc daudzi to nevar atļauties, bet izaudzēt var.

Īrijas latvieši raksta, ka mazdārziņu kustības atjaunošanās Īrijā ir apsveicama, un tā ir «lieliska iespēja arī mums, iebraucējiem, kuru asinīs rit zemnieku gēni, iegūt vietu, kur parušināties dobēs un izaudzēt savu gurķi, tomātu vai kartupeli, kā arī kopā ar bērniem pavadīt laiku svaigā gaisā.»

Īrijā tautieši viens otram dod ieteikumus, kā atrast dārziņu, ko izdarīt nemaz nav tik viegli, izīrēšana ir vietējās pašvaldības ziņā, tāpēc atbildīgajiem darbiniekiem jābūt pārliecinātiem, ka dārziņa nomnieki to tiešām kops. Pastāv arī citas mazdārziņu organizācijas formas, kā kooperatīvi un arī privātas apvienības, kas izīrē mazdārziņus.

Izceļotāji no Latvijas Īrijā mazdārziņu apstrādāšanas jomā gūst panākumus, tā «baltic-ireland.ie» raksta, ka šogad septembrī notikušajā «Royal Dublin Society» rīkotajā konkursā mazdārziņu kategorijā pirmo trīs uzvarētāju vidū divas ir latvietes. Pirmo vietu ieguvusi Inga Valtere bet trešo – Laima Ruka.

Izrādās, ka dārzeņu un ogu pārprodukciju iespējams pārdot uz vietas mazdārziņā, kur par ražu interesējas citi mazdārziņu apsaimniekotāji vai dzīvesvietā, kur par ekoloģiski audzētiem dārzeņiem un augļiem ir liela interese.

Turpinājums sekos....

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu