Mazdārziņi Luksemburgas vecpilsētā (29)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: archer10 (Dennis), CC BY-SA 2.0

Mazdārziņi ir nopietns sociāls fenomens ne tikai Latvijā, bet arī visā Eiropā, no kurienes šo kustību mēs pārņēmām.

Luksemburgā bāzējas starptautiska organizācija «Office International du Coin de Terre et des Jardins Familiaux» . Organizācija dibināta 1926.gadā, tajā apvienojušies trīs miljoni mazdārziņu entuziastu no visas Eiropas.

Šī organizācija mazdārziņu kustību visā Eiropā raksturo kā dzīves kvalitātes uzlabotāju, patīkamu un ienesīgu hobiju un lielisku atpūtu saskarē ar dabu.

Mazdārziņu entuziasti uzskata, ka mazdārziņi ir lielisks atpūtas un izziņas veids, kas svarīgāks par izaudzēto ražu. Īpaši tiek izdalīti bērni un pensionāri, jo mazākie var iepazīt dabu, bet vecāka gadagājuma cilvēki satikt domubiedrus, piedalīties aktivitātēs un gūt prieku no rušināšanās mazdārziņā.

Mazdārziņi ir sociāls fenomens, tā kustība sākās Vācijā. Pamatā bija ideja par cilvēku brīvā laika un paradumu maiņu, atturot no dzeršanas, kāršu spēlēšanas un izlaidīgas dzīves. Aicinot nodarboties ar ko lietderīgāku, no kā ieguvējs ir ne tikai pats dārza apsaimniekotājs, bet sabiedrība kopumā.

Ja pie katra ietaupīta santīma ģimenes budžetā par pašu izaudzētajiem sīpoliem un kāpostiem pieskaita sakārtotu vidi, laimīgu un veselīgu ģimeni, kura pavada laiku kopā svaigā gaisā, bērnus, kuri pārliecinās, ka cūku pupas neražo mehāniski, bet izaudzē dārzā un citus praktiskus un emocionālus ieguvumus, tad mazdārziņu kustību vajag veicināt cik vien spēka.

Daudzās Eiropas valstīs šo pozitīvo mazdārziņu ieguvumu izmanto kā terapiju, piemēram, aicinot bezdarbniekus vai cietumsodu izcietušos, no sabiedrības atstumtos darboties mazdārziņā, lai gūtu pozitīvas emocijas.

Luksemburga ir lielisks piemērs, kā mazdārziņi izdaiļo pilsētu. Pilsētas viesus vienmēr pārsteidz terasveidīgie dārzi vecpilsētā. Tas izskatās neparasti un skaisti.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu