Deputāti atbalstīs kratīšanu Potapkina dzīvesvietā (21)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Trīs lielākās 12.Saeimā pārstāvēto partiju frakcijas atbalstīs lēmuma projektu par piekrišanu «Saskaņas» deputāta Sergeja Potapkina īpašuma kratīšanai, noskaidroja aģentūra BNS.

Saeimas Prezidijs trešdien pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas lūguma pieņēma lēmumu iekļaut ceturtdienas Saeimas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu par kratīšanas atļaušanu Potapkina dzīvesvietās. Komisija šo jautājumu izskatīja pēc ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera iesnieguma.

«Saskaņas» Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins aģentūrai BNS norādīja, ka šis jautājums tika izdiskutēts frakcijas sēdē, un ceturtdien ar balsojumu tiks atbalstīts lēmuma projekts par partijas biedra dzīvesvietas kratīšanu. «Sergejs [Potapkins] pats aicināja to darīt. Ar šo balsojumu ļausim strādāt tiesībsargājošajām iestādēm. Netaisamies uzdoties par prokuroriem un ietekmēt izmeklēšanu. Ceram sabiedrībai šo jautājumu izskaidrot pēc būtības,» sacīja deputāts.

Arī «Vienotības» Saeimas frakcija balsos par atļauju veikt kratīšanu Potapkina dzīvesvietā, norādīja frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa. Viņa arī piebilda, ka šis balsojums aktualizēs jautājumu par deputātu imunitāti.

«Iepriekšajā Saeimā tika sagatavoti grozījumi, lai novērstu Aināra Šlesera gadījumu. Konstitucionālo tiesību speciālisti tolaik rūpīgi izvērtēja un izstrādāja pārdomātus grozījumus, lai neatkārtotos šādas situācijas [negatīvais balsojums par Šlesera dzīvesvietas kratīšanu],» sacīja Āboltiņa.

«Vienotības» līdere arī norādīja, ka, iespējams, jau rītdien koalīcijas partneriem tiks piedāvāts atgriezties pie šī jautājuma par deputātu imunitātes regulējuma izmaiņām. «Grozījumi jau ir izstrādāti, bet tolaik tie neguva atbalstu,» piebilda Āboltiņa.

Tāpat arī Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcija ceturtdien atbalstīs lēmuma projektu par Potapkina dzīvesvietas kratīšanas atļaušanu, norādīja partijas deputāts Kārlis Seržants. «Mums pat frakcijā nebija diskusijas par šo jautājumu. Protams, ka balsosim par,» viņš teica.

Jau ziņots, ka vairākos restorānos «Gan Bei», kas izvietoti tirdzniecības centros Rīgā, veiktas kratīšanas un vairāki no tiem esot slēgti.

Restorānu «Gan Bei» īpašniece ir kompānija «Lage Ko», kurai tostarp pieder arī restorāni «Thali», «Grill bārs», «Neo» u.c.

«Lage Ko» vienādās daļās pieder Oļegam Arupam, Irēnai Līcei un Natālijai Pavlovai. Līdzīgs īpašnieku sastāvs kā «Lage Ko» ir arī kompānijai «Lage Ltd», kurai pieder restorāns «Galleria D’arte» - šajā kompānijā īpašnieki bez Arupa, Līces un Pavlovas, kuriem katram pieder pa 30% kapitāldaļu, ir arī Gaļina Karmača (5%) un Indijas pilsonis Dīps Rams Verma (Deep Ram Verma), liecina «Lursoft» informācija. Abām kompānijām ir viena juridiskā adrese.

Karmača ir 12.Saeimas deputāta Potapkina, kura dzīves vietā prokuratūra lūgusi veikt kratīšanu, sieva.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers norādīja: «Saeimas komisija izskatīja manu ierosinājumu atļaut veikt kratīšanu 12.Saeimas deputāta Potapkina dzīvesvietā un to atbalstīja. Finanšu policijas pārvaldē ir uzsākts kriminālprocess pēc krimināllikuma 217. un 218. panta paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un grāmatvedības dokumentu viltošanas.»

Kalnmeiers paskaidroja, ka divās sabiedrībās veiktas manipulācijas ar grāmatvedības atskaišu dokumentiem un to fiksāciju, kas ļāva uzņēmumam samazināt fiksētos ieņēmumus. Piecu mēnešu laikā valstij nodarītie zaudējumi šobrīd ir aprēķināti 780 tūkstošu eiro apmērā saistībā ar nenomaksātu pievienotās vērtības nodokli. Vēl tiks veikti aprēķini un summa būtiski pieaugs, jo nav abas kompānijas nav nomaksājušas arī uzņēmuma ienākuma nodokli un sociālos nodokļus par darbiniekiem.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu