Apcietināta deputāta sieva, «Gen bei» līdzīpašniece; mēnesī no kases izzagti līdz 800 tūkstošiem eiro (331)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija saistībā ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas aizturējusi septiņas personas, tostarp no «Saskaņas» ievēlētā Saeimas deputāta Sergeja Potapkina sievu, restorānu tīkla «Gan bei» līdzīpašnieci Gaļinu Karmaču, žurnālistiem atklāja VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

Potapkina sievai un vēl vienai personai kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Podiņš paskaidroja, ka Finanšu policija kriminālprocesu sākusi septembrī. Kopumā veiktas vairāk nekā 30 kratīšanas, pārsvarā Rīgā. Kratīšanu laikā izņemts ievērojams skaits dažādu dokumentu un nauda. Izņemtās naudas apmēru Podiņš neprecizēja.

VID Finanšu policija skaidro, ka krāpšanās ar nodokļiem ēdināšanas iestādēs notikusi, izmantojot kases aparātus. Uzņēmums, kurš apkalpoja kases aparātus, restorānu pārstāvjiem piegādāja speciālas zibatmiņas, kurās atradās speciāla programmatūra, un ar kuru palīdzību varēja mainīt kases apgrozījumu - proti - cilvēkiem tika izsniegts čeks, taču PVN netika samaksāts.

Finanšu policija arī norāda, ka viena šāda zibatmiņa maksāja aptuveni 1,5 tūkstošus eiro. Tajā esošā programmatūra par papildus samaksu bija jāatjauno aptuveni desmit reizes gadā. Programmatūru izstrādāja kases aparātus apkalpojošā uzņēmuma vadītāji. Vienam no tiem jau piemērots apcietinājums.

VID norāda, ka šādā veidā katru mēnesi ēdināšanas uzņēmums ieguvis 700 - 800 tūkstošus eiro, no kuriem netika maksāti nodokļi. Iegūto naudu uzņēmums izmantoja, lai maksātu aplokšņu algas, kā arī savām personīgajām vajadzībām. Pagaidām nav zināms, cik ilgi uzņēmums ar šādām darbībām nodarbojies, jo šāda veida iejaukšanās kases aparātu darbībā ir ļoti grūti pierādāma, skaidro VID Finanšu policija.

Ņemot vērā, ka ēdināšanas uzņēmumos kases aparātu sistēmas ir visai izplatītas, Finanšu policija neizslēdz, ka no nodokļu maksāšanas šādā veidā izvairījušies arī citi uzņēmumi. Tāpat policija neizslēdz, ka saistībā ar notikušo, tiks aizturētas vēl citas personas.

Pagaidām gan vēl nav skaidrs, tieši kas, izmantojot attiecīgo programmatūru, kases aparātos samazināja summas. Tas tikšot noskaidrots tālākā izmeklēšanā.

Uzņēmuma «Brio EngineerinG» mājas lapā norādīts, ka viens no viņu klientiem ir «Gan Bei». Uzņēmums nodarbojas ar datoru, to perifēro iekārtu un programmatūras mazumtirdzniecību, konsultēšanu datoru pielietojumu jautājumos un datorprogrammēšanu.

Uzņēmuma pārstāvji komentārus aģentūrai BNS nesniedza.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka vairākos restorānos «Gan Bei», kas izvietoti tirdzniecības centros Rīgā, trešdien veiktas kratīšanas un vairāki no tiem esot slēgti, liecina pieejamā informācija sociālajā tīklā «Twitter».

Restorānu «Gan Bei» īpašniece ir kompānija «Lage Ko», kurai tostarp pieder arī restorāni «Thali», «Grill bārs», «Neo» u.c.. «Lage Ko» vienādās daļās pieder Oļegam Arupam, Irēnai Līcei un Natālijai Pavlovai. Līdzīgs īpašnieku sastāvs kā «Lage Ko» ir arī kompānijai «Lage Ltd», kurai pieder restorāns «Galleria D’arte» - šajā kompānijā īpašnieki bez Arupa, Līces un Pavlovas, kuriem katram pieder pa 30% kapitāldaļu, ir arī Gaļina Karmača (5%) un Indijas pilsonis Dīps Rams Verma (Deep Ram Verma), liecina «Lursoft» informācija. Abām kompānijām ir viena juridiskā adrese.

Karmača ir 12.Saeimas deputāta Sergeja Potapkina («Saskaņa») sieva. Saeima ceturtdien vienbalsīgi atbalstīja lēmumu, kas paredz ļaut veikt kratīšanu deputāta Sergeja Potapkina («Saskaņa») dzīvesvietā. Prokuratūras lūgums veikt kratīšanu 12.Saeimas deputāta Potapkina dzīvesvietā tika saņemts trešdien.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers atzina, ka šāds solis saistīts ar kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu apmaksas lielos apmēros.

Komentāri (331)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu