«Rīga 2014» programmā iznāks grāmata «Liktens lietas» (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Garda, Rīga 2014 - Liktens lietu muzejs Stūra mājā

2015. gada, 21. janvārī pie lasītājiem nonāks jauna grāmata «Liktens lietas», kas tapusi [s:50041] programmas ietvaros. Grāmatā apkopoti 100 stāsti par īpaši personiskiem priekšmetiem, kas dzīvē izšķirīgos brīžos bijuši svarīgi rīdziniekiem un pilsētas viesiem, tādejādi veidojot saistošu kultūrvēsturisku liecību.

Grāmatu veidojusi «Liktens lietu muzeja» komanda, tajā ietverot stāstus par 100 priekšmetiem no kopumā 500 muzeja eksponātiem, kas bija skatāmi izstādē «Rīga 2014» projektā «Stūra māja. Lieta nr.1914/2014».

Kā norāda muzeja veidotāja, kinorežisore un žurnāliste Ilona Brūvere: «Priekšmeti un lietas vienmēr stāsta par dzīvi patiesāk, palīdz notikušajam palikt atmiņā un neizgaist. Nekas tik spilgti neraksturo laiku un notikumus kā priekšmeti, kas mums kādreiz piederējuši, mēs tos vienmēr atceramies saistībā ar kādu īpašu dzīves posmu, tie apliecina konkrētu laiku un notikumus.»

Stūra māja Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā kļuva par intelektuālās okupācijas apziņas un demokrātiskas kultūras un mākslas centru. «Liktens lietu muzeja» ekspozīcija un šī grāmata turpina sarunu par pagātnes notikumiem un likteņiem, mēģinot dziedēt pagātnes cirstās brūces.

Grāmatā apkopotas personiskas liecības, kas netieši norāda arī uz dzīves notikumu socioloģisko un politisko kontekstu. Priekšmeti ir mūsu miera un nemiera ieroči, kas spēj pasargāt, izkrāsot dzīvi, atgādināt, mierināt vai klusēt, kalpojot tikai mirkli, dienu no dienas vai vairākās paaudzēs.

Izdevuma autore un literārā redaktore Ilona Brūvere, grafiskais dizains Artis Rutks, kurators Gints Grūbe. Grāmatas «Liktens lietas» izdevējs ir Mediju komunikācijas darbnīca «Kinolats», «Kants komunikācijas».

«Rīga 2014»

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu