Ko pašmāju «Jaunā viļņa» dalībnieki domā par konkursa <i>aiziešanu</i> (122)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai arī jauno mākslinieku starptautiskais konkurss «Jaunais vilnis» tiek vairāk uzskatīts par krievu pasākumu, nevis latviešu, nedrīkst aizmirst to, ka tajā katru gadu piedalījās arī pašmāju mākslinieki, no kuriem daži reiz ieguvuši pat pirmās vietas. Savas domas par «Jaunā viļņa» norises vietas pārcelšanu portālam «Apollo» pastāstīja trīs konkursa dalībnieki, kuri konkursā reiz pārstāvēja Latviju.

Jānis Stībelis

Pirmo reizi konkurss «Jaunais vilnis» Dzintaru koncertzālē norisinājās 2002.gadā, toreiz Latviju tajā pārstāvēja un 3. vietu ieguva dziedātājs Jānis Stībelis. Viņš atklāja, ka ir vienaldzīgs par konkursa norises vietas maiņu un uzskata, ka viņa dzīvē tas neko nemainīs.

«Šajā konkursā jau ilgu laiku nepiedalos, man no tā nekas nemainās,» pastāstīja Stībelis, piebilstot, ka ir mēģinājis vasaras «labajos datumos» rezervēt Dzintaru koncertzāli savam koncertam.

«Brīdī, kad uzzināju, ka lielie krievu pasākumi pamet Jūrmalu, nolēmu izmantot izdevību un rezervēt Dzintaru koncertzāli savam koncertam, tomēr, kā izrādās, tas nav iespējams! Tieši tāpēc man, kā mūziķim, ar šī festivāla aiziešanu nekas nemainās, jo tik un tā šo laiku nevaru dabūt. Latvijā jau tāpat ir diezgan maz mūziķu, tiem, kuri tēmē uz krievu auditoriju, ir citādāk, taču, kur paliek atbalsts vietējiem māksliniekiem?»

Andris Ērglis

Dziedātājs Andris Ērglis «Jaunajā vilnī» piedalījās 2007.gadā un ieguva 2.-3.vietu, arī viņš nepārdzīvo par konkursa norises vietas maiņu.

«Es šajā pasākumā vairs neiedziļinos, liela bēda tā nav, jo tas nav vietējās nozīmes pasākums. Protams, jāņem vērā, ka Jūrmalas pilsētas ienākumi būs mazāki un tas ir slikti. Tomēr no otras puses, būs interesanti paskatīties, kas šajā laikā notiks, jo krievi šo gadu laikā ir sapirkuši daudz īpašumus. Domāju, ka nekur jau viņi nepaliks un tik un tā vasarā brauks uz Jūrmalu. Turklāt neticu, ka Sočos tiks pirkti jauni īpašumi,» savu viedokli atklāj Andris.

Dziedātājs uzskata, ka konkursā katru gadu notiek viens un tas pats un viņam, kā bijušajam konkursa dalībniekiem, skatoties to ir skaidrs pilnīgi viss, kas notiks.

«Konkursā katru gadu notiek viens un tas pats. Visu zinu jau no galvas. Ja pasākumā kaut kas mainītos un man būtu tāda iespēja, tad labprāt tajā piedalītos vēlreiz. Ceru arī, ka Latvija Sočos tiks pārstāvēta un ceru, ka mēs tiksim trijniekā. Daudzi uzskata, ka Latvijas panākumi «Jaunajā vilnī» ir tikai pateicoties norises vietai vai Raimondam Paulam, taču patiesībā tā nav. Pauls latviešiem nelika augstākas atzīmes, tieši otrādi - vilka tās uz leju.»

Ralfs Eilands

Viens no «Jaunā vilņa» dalībniekiem ir bijis arī dziedātājs Ralfs Eilands, 2010.gadā viņš piedalījās konkursā kopā ar grupu «PeR», viņi palika 11.vietā.

«Super, tas ir lieliski!» savu nostāju par «Jaunā viļna» norises vietas maiņu ilgi nedomājot pauda Ralfs. «Mūzika un politika ir tuvas lietas, ir arī ļoti daudz mūziķi, kas to jauc kopā. Tas ir tiešām labi, ka Latvijā vairs nenotiks «Jaunais Vilnis», it īpaši tāpēc, ka joprojām ir daudz Vladimira Putina atbalstītāju. Situācija ir tāda, kāda viņa ir.»

Ralfs atzīst, ka formāts bijis «galīgi garām», taču jāņem vērā, ka «Jaunais vilnis» bija vieta, kur jaunie mākslinieki sevi var parādīt un izsisties. «Bonus bija arī Jūrmalai, kā kūrortpilsētai. Uzskatu, ka latviešiem tā vietā vajadzētu jaunu pasākumu, tajā pašā Dzintaru koncertzālē. Latviešiem būtu iemesls vasarā doties uz Jūrmalu ne tikai no Rīgas, bet arī no citām Latvijas pilsētām,» uzskata Ralfs.

Jau zināms, ka festivāla «Jaunais vilnis» organizatori nolēmuši mainīt tā norises vietu un 2015.gadā konkurss norisināsies Sočos. Galvenie konkurenti «Jaunā viļņa» rīkošanai bijuši Kaļiņingrada un Jalta.

Komentāri (122)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu