Rotu izstāde «Pērļu mirdzumā» - palīdzības akcija slimai jaunietei (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kat Shaw, CC BY-NC-ND 2.0

21. janvārī mākslas galerijā «Putti» Rīgā, Mārstaļu ielā 16 būs aplūkojama rotu izstāde «Pērļu mirdzumā». Tajā apskatāmās rotas no dažāda veida pērlītēm gatavojusi 16 gadus vecā Ērika Skrina, kam smaga ģenētiska saslimšana arvien vairāk atņem kustību brīvību. Jaunietes darinātās rotas varēs arī iegādāties, tādējādi gan atbalstot meitenes aizraušanos, gan ziedojot naudu Ērikas rehabilitācijai.

Izstādē būs aplūkojamas no dažāda veida pērlītēm darinātas rotas – rokassprādzes, auskari, rotu komplekti, krelles. Pērlīšu krāšņums, formu daudzveidība, tekstūra Ērikai ir radošas iedvesmas un iepriecinājuma avots, jo meitene savas dienas vada, sadzīvojot ar smagas, progresējošas muskuļu atrofijas uzliktajiem ierobežojumiem. Pilna rotu kolekcija galerijā būs skatāma tikai 21. janvārī, savukārt pēc tam galerijas ekspozīcijā varēs aplūkot atsevišķas Ērikas darinātās rotas.

Izstādes iekārtošanā piedalīsies māksliniece Elita Patmalniece, rotas iemūžinās fotogrāfi Daiga Retiķe un Zigmunds Kazanovskis, savukārt muzikālu pārsteigumu jaunajai māksiniecei sagādās slavens Latvijas mūziķis, kas ir arī viens no mākslnieces elkiem, kura vārds pagaidām Ērikai tiek turēts noslēpumā.

Šajā izstādē apkopoti interesantākie pašas Ērikas kolekcijā esošie darbi, kas tapuši trīs gadu ilgā laika periodā. Rotu veidotāja par savu aizraušanos stāsta - viņa vienkārši dara to, kas patīk – no sīkām pērlītēm izveido interesantas rotas, kas iepriecina ne vien viņu pašu, bet arī patīk citiem. Liela daļa no Ērikas veidotajām rotām ir pārdotas, ja nepieciešams, meitene darbus veido arī pēc individuāla pasūtījuma un ir gandarīta, ka ar savām rokām spēj izveidot kaut ko tādu, kas citiem rada prieku, taču iespēju robežās meitene savas rotas nēsā arī pati.

Ar pērļošanu Ērika sāka aizrauties 3 gadus atpakaļ, kad skolotāja viņai uzdāvināja pirmās pērlītes, diegus, adatas un ierādīja, kā tas darāms. Skaistajā hobijā par Ērikas domubiedru un palīgu ir kļuvis arī viņas jaunākais brālis Dainis. Bieži Ērika izdomā, kā rotai jāizskatās un kā pērles jākārto, bet Dainis ir tas, kas veic praktisko darbu, savukārt citreiz tieši viņš ir rotu ideju autors.

Neskatoties uz ierobežumiem, ko Ērikas dzīvei rada veselības stāvoklis, meitene ir ļoti sabiedriska, labprāt dodas dažādos izbraukumos, ekskursijās, ar nepacietību gaida kārtējo rehabilitācijas iestāžu apmeklējumu. Viņai ļoti patīk dzīvnieki un tieši tādēļ daļu savu darbu jaunā rotu veidotāja ir ziedojusi dzīvnieku mājai «Astes un ūsas».

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu