Īsfilmu sērijas «#domasspēks» otrā epizode aizved Raini uz Igauniju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Publicēta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai veltītās īsfilmu sērijas «#domasspēks» otrā epizode, kurā Rainis ir nokļuvis Igaunijā, aģentūru LETA informēja Jura Podnieka studijas projektu un mārketinga vadītāja Marta Kontiņa.

Projekta otrajā sērijā skatītāji tiek iepazīstināti ar Illaru Sāremē - teātra un kino aktieri, režisoru un «punk» grupas dziedātāju, kurš šobrīd ir arī Rakveres teātra mākslinieciskais vadītājs. Kopš 2008.gada Sāremē organizē «Panku Dziesmusvētkus», kas ir kļuvuši par ikgadēju notikumu un pulcē plašu auditoriju ne tikai no Igaunijas, bet arī Krievijas, Somijas, Lielbritānijas un citām valstīm. Par svētku organizēšanu viņš 2008.gadā ieguva nacionālo Igaunijas apbalvojumu «Gada brīvprātīgais».

Īsfilmā Sāremē un Rainis, kura tēlā iejūtas mūziķis Jānis Holštens-Upmanis, interpretē Raiņa dzejoli «Dzīvā dzīve», kas iekļauts dzejoļu krājumā «Gals un sākums». Kā dzejoļa apakšvirsrakstu Rainis izvēlējies latīņu teicienu «En ago venko nia» («Darbībā mūsu uzvara»). Rainis šajā dzejolī skar nepārtrauktu iekšējo attīstību un cīņu, par spīti pretestībai.

«Rainis ir nemiera gars - kustīgs garīgi un fiziski. Slaveni ir filmētie kadri ar viņa vingrošanu. Arī igauņu aktieris Sāremē ir jaudīgs - var iekustināt tautu ar teātri, filmām un pat panku dziesmu svētkiem. Rainis, Sāremē un Baltijas Mediju skolas studenti caur kustību skatītāju aicina uz fizisku un garīgu izaugsmi,» pastāstīja režisors Olafs Okonovs.

»#domasspēks» (»#mindpower») ir projekts, kurā 29 īsfilmās sabiedrībā pazīstami cilvēki no visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm savā dzimtajā valodā lasa un savas kultūras tēlos ietērpj citātus no Raiņa un Aspazijas daiļrades. Projekts iekļauts Latvijas prezidentūras ES Padomē oficiālajā publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

Projektā »#domasspēks» katru nedēļu jauns video tiek publicēts gan Latvijas prezidentūras oficiālajā tīmekļa vietnē «EU2015.LV», «YouTube» kanālā un projekta «Facebook» lapā. Nākamajā nedēļā »#domasspēks» skatītājus aizvedīs uz Somiju, kur Aspazijas dzeju interpretēs Helsinku bīskape Irja Askola.

Īsfilmas tiek veidotas Jura Podnieka studijā, režisors Olafs Okonovs, operators Aleksandrs Grebņevs. Raiņa un Aspazijas lomās iejutušies dziedātājs Goran Gora un Latvijas Televīzijas kultūras ziņu vadītāja Eva Ikstena-Strapcāne.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu