Pasaule ir bīstami nesagatavota pandēmijām (53)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Judy **, CC BY-NC-ND 2.0

Pasaules Bankas prezidents Džimjons Kims otrdien brīdinājis, ka pasaule ir bīstami nesagatavota tādām nāvējošām pandēmijām kā Ebolas vīrus uzliesmojums, kas Rietumāfrikā laupījis dzīvību tūkstošiem cilvēku.

«Ebolas uzliesmojums Gvinejā, Libērijā un Sjerraleonē ir bijis postošs zaudētu dzīvību un zaudētas ekonomiskās izaugsmes izteiksmēs,» sacīja Pasaules Bankas prezidents, uzsverot, ka Ebolas vīrusa uzliesmojums ir jāizskauž pilnībā.

«Vienlaikus mums jāsagatavojas nākotnes pandēmijām, kas var kļūt daudz nāvējošākas (..) nekā tas, ko līdz šim esam piedzīvojuši ar Ebolu,» viņš piebilda.

Kims norādīja, ka starptautiskajām organizācijām, valdībām, uzņēmumiem, nevalstiskajām organizācijām un ziedotājiem jāvelta lielāka uzmanība plānošanai, gatavojoties potenciālām pandēmijām nākotnē. Jāveido spēcīgākas veselības aprūpes sistēmas, jāuzlabo apgādes ķēdes un transports un jāizveido mediķu ātrās reaģēšanas komandas.

«Mums jāmācās no Ebolas uzliesmojuma, jo nav šaubu, ka mums turpmākajos gados būs jāsaskaras ar citām pandēmijām,» pavēstīja Kims.

Viņš arī atklāja, ka Pasaules Banka un citas organizācijas strādā pie finansiālas palīdzības koncepta, kura mērķi būtu pamudināt valstis labāk sagatavoties slimību uzliesmojumiem un garantēt kompensācijas.

«Tas darbotos kā apdrošināšanas polises,» viņš piebilda.

Smagākais Ebolas infekcijas uzliesmojums pasaules vēsturē Libērijā un kaimiņos esošajās Gvinejā un Sjerraleonē gada laikā prasījis gandrīz 9000 dzīvību, tomēr eksperti atzīst, ka patiesais mirušo skaits varētu būt daudz lielāks. Pēdējā laikā inficēšanās tempi ir samazinājušies, tomēr epidēmijas beigas vēl nav saskatāmas.

Komentāri (53)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu