Juris Kaukulis: Dziesmai ir jābūt kā laikmeta zīmei (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/Apollo

Šobrīd t/p «Alfa» ir skatāms unikāla izstāde - «Redzi mūziku?». Projekta ietvaros bērni, iedvesmojoties no desmit dziesmām, radīja vizualizācijas taktīlās mākslas formā, paužot savas sajūtas un interpretāciju par šo dziesmu dziļāko jēgu. Viena no vizualizētajām dziesmām ir latviešu rokgrupas dziesma «Uijā uijā nikni vilki». Par to, kāpēc dziesmas ir aktuālas arī pēc daudziem gadiem un par pašu izstādes projektu portāls «Apollo» vaicāja «Dzelzs vilks» solistam Jurim Kaukulim.

Projekta autori uzskata, ka izstāde «Redzi mūziku?» ir ne tikai unikāla, jo to radījuši bērni, kuriem liegta acu gaisma, bet arī tās inovatīvā formāta dēļ. Arī «Dzelzs vilks» solists uzskata, ka šāds projekts veicina lielu labumu.

«Pirmkārt, bērniem ir iespēja piedalīties, radīt mākslu un satikt cilvēkus. Otrkārt, ir svarīgi atgādināt sabiedrībai par visādiem cilvēkiem, to, ka visiem vajadzīga uzmanība, ka visus vajag uztvert vienādi,» uzskata Juris. «Mēs visi kaut kādā ziņā esam vienādi. Ja, piemēram, kādam ir švakāk ar redzi, ir feini, ka tas cilvēks iejūtas sabiedrībā.»

«Skaties, re, kur tas vilks!»

Grupas «Dzelzs vilks» dziesma «Uijā uijā nikni vilki» klajā nāca 2008.gadā, tomēr šī ir viena no latviešu mūziķu dziesmām, kura ir atpazīstama un populāra arī daudzus gadus pēc.

«Ir ļoti jocīgi, ka tiek izdomāta dziesma, bet kādā brīdī tā vairs nav tava dziesma, tā dzīvo kaut kādu savu dzīvi,» uzskata «Dzelzs vilks» solists. «Mums ir tā laime, ka ar vienu no mūsu dziesmām tas ir noticis. Mani vienmēr ir priecējis, ka šī dziesma patīk ne tikai pieaugušajiem. Bērni to dzirdot sāk smaidīt un smieties. Mani satiekot viņi mēdz teikt: «Skaties, re, kur tas vilks, kas uijā dzied». Tā vairs nav tikai dziesma, tā ir kā zīme. Paldies latvju tautai par dainām un iedvesmu!»

Dziesma kā laikmeta zīme

Lai arī dziesma «Uijā uijā nikni vilki» ir populāra pat 7 gadus pēc tās nākšanas klajā, Juris Kaukulis joprojām nav pārliecināts par to, kā tā kļuva par latviešu hitu.

«Dziesmā ir jābūt arī kādām laikmetīgām lietām, lai cilvēkiem tā paliktu, kā kāda laikmeta zīme. Dziesmai ir jābūt, kā zīmei veselam laikmetam,» par paliekošu un populāru dziesmu recepti stāsta Juris, piebilstot, ka daudzi cilvēki cenšas «izrēķināt», kas būs tas hits, tomēr to nevar zināt neviens.

Izstāde t/p «Alfa» otrajā stāvā būs aplūkojama līdz pat 11.martam. Paralēli izstādei interneta vietnē «blindart.lv» notiks arī projekta tapušo darbu izsole. Visi izsoles laikā iegūtie līdzekļi tiks ziedoti Strazdumuižas internātvidusskolai.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu