Vešņakovs biedē ar smagām sekām, ja Krievija tiks izslēgta no SWIFT sistēmas (143)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Krievijas banku izslēgšana no Vispasaules Starpbanku finanšu telekomunikāciju sabiedrības (SWIFT) sistēmas izraisīs smagas sekas galvenokārt Rietumu partneriem, intervijā laikrakstam «Vesti Segodņa» teicis Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksands Vešņakovs.

Viņš skaidroja, ka Krievijas iekšējie norēķini šādā situācijā necietīs, jo tā jau sen sākusi darbu pie savas norēķinu sistēmas izveides. Savukārt Krievijas komersanti nespēs norēķināties ar Rietumu aizdevējiem.

Vēstnieks uzsvēra, ka sankciju ieviešana ir ceļš uz nekurieni un sankciju ieviešana kā bumerangs ir trāpījusi pašai Eiropas Savienībai (ES). Viņš norādīja, ka eiro vērtība attiecībā pret dolāru ir samazinājusies un tas skaidri parādot, kam šāda sankciju ieviešana ir ir izdevīga un kādēļ ASV visu laiku kūda ES ieviest jaunas sankcijas pret Krieviju.

Kā ziņots, ASV Ukrainas krīzes saasināšanās dēļ var izslēgt Krievijas bankas no SWIFT sistēmas, iepriekš vēstīja laikraksts «Kommersant».

Kā pastāstījis ASV Valsts departamentam tuvs informācijas avots, ASV varētu Krieviju izslēgt no SWIFT arī vienas pašas, ja «eiropieši šādiem soļiem nepiekritīs».

Šādā gadījumā tiks bloķētas transakcijas Krievijas un ASV banku starpā.

Cits laikraksta sarunbiedrs norādīja, ka ASV, tāpat kā agrāk, uzstās uz diplomātisku problēmas atrisinājumu.

«ASV centīsies, tāpat kā agrāk, atbalstīt diplomātisku risinājumu, kaut arī tas pagaidām nav devis cerēto efektu. Taču, kas attiecas uz citu ceļu [sankciju noteikšanu Krievijai], mūsu iespējas nebūt vēl nav izsmeltas. Tie, kuri domā citādi, maldās,» viņš sacīja.

Izdevums, atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta, ka potenciāls Krievijai noteikto sankciju paplašināšanai ir.

Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins svētdien vakarā televīzijas pārraides TSN ēterā sacīja, ka Krievijas atslēgšana no SWIFT nozīmētu tās ekonomikas sabrukumu.

«Es pavadīju vienu dienu Davosā, pēc sarunām Berlīnē tikos ar daudziem vadītājiem. Pat tur rēķinās ar to, ka Krievijai atbilstoši šā gada rezultātiem var būt 6%-8% IKP kritums. Ja tiks piemērota SWIFT atslēgšana, tad Krievijas ekonomiku sagaida kolapss,» sacīja ministrs.

Eiropas Parlaments oficiāli pieņemtajā rezolūcijā aicināja Eiropas Savienību (ES) izskatīt iespēju par Krievijas izslēgšanu no civilās kodolsadarbības un SWIFT sistēmas.

Atbilstoši Kļimkina teiktajam ES spriež par to personu loka paplašināšanu, kam ir aizliegta iebraukšana ES un iesaldēti aktīvi Eiropas bankās.

Iespējama to Krievijas uzņēmumu saraksta paplašināšana, kam ir noteiktas sankcijas, sacīja ministrs.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Komentāri (143)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu