Klints Īstvuds atgriežas ar «Amerikāņu snaiperi» (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

13. februārī, Latvijas kinoteātros sāks demonstrēt kino leģendas Klinta Īstvuda režisēto biogrāfisko kara drāmu «Amerikāņu snaiperis» («American Sniper»). Sešiem «Oskariem» nominētās filmas scenārijs balstās uz Irākā dienējuša amerikāņu karavīra, snaipera Krisa Kaila autobiogrāfijas motīviem.

Kriss Kails (1974-2003) tiek uzskatīts par Irākas kara varoni un līdz šim nāvējoši precīzāko snaiperi ASV armijas vēsturē. Viņam oficiāli tiek piedēvētas 160 ienaidnieku dzīvības. Drāma «Amerikāņu snaiperis» ataino ne tikai Krisa vairākkārtējās misijas Irākā, bet arī kareivja grūto atgriešanos mājās pie ģimenes - sievas un diviem bērniem.

Titullomu filmā atveido amerikāņu aktieris Bredlijs Kūpers, kurš par savu tēlojumu ir nominēts «Oskaram». Viņš ir atzinis, ka nevēlētos, lai šo filmu skatītāji uztveru kā Irākas kara spoguli. Viņaprāt, drāma «Amerikāņu snaiperis» ir stāsts par sāpēm, ko izdzīvo ikviens kareivis un viņa ģimene. «Mans un Klinta mērķis bija izpētīt un parādīt jums ikviena kareivja un viņa ģimenes patieso dzīvi. Kā tas ir, kad nākas sadzīvot ar šizofrēniju, kuru izraisa dzīve starp divām pasaulēm – mājām un teātrim līdzīgajam karam. Es ceru, ka mums ir izdevies universāls stāsts,» pēc filmas pirmizrādes ASV medijiem teica Bredlijs Kūpers.

Drāmas «Amerikāņu snaiperis» pirmizrādi apmeklēja arī ASV viceprezidents Džo Baidens, kurš filmu raksturoja kā ļoti spēcīgu un saviļņojošu. Citi pirmizrādes apmeklētāji bija novērojuši, ka drāmas fināla ainās pat pieredzējušais politiķis nespēja valdīt asaras.

«Oskaram» nominētā filma «Amerikāņu snaiperis» jau pirmajā izrādīšanas nedēļas nogalē iekasēja 90,2 miljonus dolāru. Līdz ar to tā ir kļuvusi par ienesīgāko starp visām filmām, kuras ir nominētas prestižajai «Oskara» balvai.

Filmas reklāmas rullītis:

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu