Čalovskis pārmet valdībai vienaldzību, dusmu gan viņam neesot (49)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kibernoziegumos apsūdzētais Latvijas iedzīvotājs Deniss Čalovskis pārmet pašreizējai Latvijas valdībai vienaldzību, nekādu dusmu gan viņam neesot. Tas paliek uz viņu sirdsapziņas, savas aizturēšanas priekšvakarā intervijā «Neatkarīgajai Rīta Avīzei» paudis Čalovskis.

Kā ziņots, pirmdien Čalovski aizturējuši likumsargi, bet patlaban viņš, iespējams, ir ceļā uz ASV. Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA nekomentēja, vai Čalovskis jau ir ceļā uz AS, bet apliecināja, ka ir sākts viņa nodošanas process ASV likumsargiem.

Čalovskis intervijā atklāj, ka gribējis braukt uz ASV un tur atrasties legālā veidā, saņemot visas tiesības, kas ir ASV pilsonim. Viņš informējis par savu vēlmi ASV vēstniecību, aizpildījis nepieciešamos dokumentus vīzas saņemšanai, tomēr uz interviju vēstniecībā tā arī nav aicināts.

«Varēju arī sēdēt un gaidīt, un nerauties uz Ameriku. Bet ir pagājuši jau vairāk nekā divi gadi, kopš mani aizturēja un nogādāja cietumā. Redzu, ka Latvijas valdība neinteresējas par saviem pilsoņiem, ka pašam jādomā, ko darīt,» pauž Čalovskis.

Vaicāts, vai nebaidās, ka ASV viņam varētu tikt piespriest vairākkārt bargāks sods nekā Latvijā vai citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, Čalovskis atbild apstiprinoši. «Jebkuram cilvēkam būtu bail. Man nav garantiju, ko ar mani tur darīs. Tāpēc gribēju dabūt vīzu un doties turp pats - lai man būtu vismaz kāds legāls pamats tur atrasties,» viņš saka. Čalovskis būtu gribējis stāties tiesas priekšā Latvijā.

Viņš atzīst, ka ir domājis par bēgšanu uz Krieviju, kas diezin vai viņu izdotu. Tomēr, šo domu vairāk apsverot, atzinis par neprātīgu un atmetis. «Tas neatrisinātu problēmu. [..]. Negribu bēgt no problēmas, bet to risināt. Ceru, ka agrāk vai vēlāk Latvijā atgriezīšos,» saka Čalovskis, piebilstot, ka viņam te ir vairāki tuvi cilvēki.

Viņš pārmet esošajai Latvijas valdībai vienaldzību. Dusmu viņam gan neesot. Valda Dombrovska (V) valdības vairākums nobalsoja par Čalovska izdošanu, savukārt tagadējai Straujumas par šo lietu vairs nelēma. «Šī valdība arī nebūs mūžīga un mainīsies. Kamēr tās vienaldzība skar tikai mani, ļaudis domā, ka tas ir atsevišķs gadījums, kas viņus neskar. Kad būs redzams, ka valdībai vienaldzīgi ir visi pilsoņi, tad valdība mainīsies,» pauž Čalovskis.

Viņš piebilst, ka lielā mērā pašreizējās valdības sastāvs ir tāds pats kā tās, kas atbalstīja viņa izdošanu. «Tāpēc nedomāju, ka šī valdība nolemtu kaut ko citu - visdrīzāk arī tagad vairākums nobalsotu, ka mani jāizdod,» viņš saka.

Intervijā Čalovskim arī lūgts komentēt nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK valdes locekļa, tagad arī Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra Jāņa Iesalnieka (VL-TB/LNNK) «Twitter.com» pausto, ka «tāds noziedzies urlēns» Latvijai nav vajadzīgs. Viņš norāda, ka grūti vērtēt to, kas ir ārpus laba un ļauna, bet konkrētajā politiskajā spēkā esot dažādi cilvēki, ne visi ir tādi kā Iesalnieks.

«Viņa partijas biedrs Imants Parādnieks man rakstīja tīklā, ka viņš ir pret manu izdošanu ASV, un pauda nožēlu par sava kolēģa izteicienu. Laikam viņam ir kauns par savu kolēģi. Vēl šīs partijas Saeima frakcijā ir atvaļinātais brigādes ģenerālis, zinātnieks Kārlis Krēsliņš, kurš arī pauda, ka nevajag mani izdot, un uzdāvināja man savu grāmatu ar autogrāfu,» laikrakstam norāda Čalovskis.

Viņš arī pastāstīja, ka pēc iznākšanas no Rīgas Centrālcietuma sācis projektu «www.stopbedres.lv», kas dod iespēju cilvēkiem nofotogrāfēt bedres un internetā ziņot pašvaldībai, kur tās atrodas. Tāpat viņš strādājis Latvijas Ārstu biedrībā pie projekta «www.arsts.lv» un citiem projektiem, kā arī sadarbībā ar Rīgas domi bija uzsācis jaunu projektu - iecere bijusi līdzīga kā ar bedrēm, proti, ļaut iedzīvotājiem informēt ierēdņus par vietām, kur sakrājušies atkritumi, kur nesavākts sniegs, vasarā nenopļauta zāle.

Komentāri (49)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu