Aptuveni 200 cilvēki lūguši sevi ievietot kredītu atteikumu sarakstā (53)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas (LNKA) piedāvāto iespēju cilvēkiem iekļaut sevi sarakstā, kurā ievietotajiem netiek izsniegts aizdevums, izmantojuši aptuveni 200 cilvēki, aģentūrai LETA pastāstīja LNKA vadītāja Baiba Fromane.

Iespēja ieviest sevi kredītu atteikumu sarakstā ir risinājums cilvēkiem, kuri apzinās, ka viņi krīzes situācijās vai citu apstākļu dēļ pieņem lēmumus, ko nevēlētos pieņemt vai ko nespēj adekvāti izvērtēt, skaidroja Fromane. Cilvēks var iekļaut sevi šajā sarakstā uz paša norādītu periodu - vienu, diviem, trim gadiem. Sarakstu ievēro visi asociācijas biedri, kas ir vairāk nekā 70% no tirgus.

Asociācija piedāvā arī vidutāja pakalpojumus. Šis risinājums paredzēts pakāpeniskai parādu atmaksai tiem cilvēkiem, kuri aizņēmušies pie vairākiem kredītdevējiem, bet finansiālā situācija ir mainījusies un tie nespēj kredītus atmaksāt noteiktajos termiņos, skaidroja Fromane. Asociācijas piedāvāto vidutāja pakalpojumu izmantojuši vairāk nekā 400 cilvēki. Ar vidutāja palīdzību līdz šim savus parādus seguši vairāk nekā 30 cilvēki.

Šogad LNKA ieviesusi jaunu pakalpojumu - finanšu pratības konsultantu. Saruna ar konsultantu būs pieejama asociācijā cilvēkiem, kuriem vajadzēs saprast, kā organizēt savas finanses, kā labāk plānot naudas plūsmu, kā segt parādus. Pakalpojums būs bez maksas. Lai saņemtu šo pakalpojumu, klientiem jāpiezvana asociācijai un jāpierakstās konkrētā laikā. «Esam ieinteresēti, lai mūsu klienti ir pēc iespējas izglītotāki un saprastu, kurā situācijā kurš finanšu pakalpojums tiem ir piemērotākais,» pakalpojuma ieviešanu komentēja Fromane.

LNKA pārstāv uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 70% no kopējās nozares tirgus daļas.

Lielāko nozares dalībnieku apkopotā statistika rāda, ka 2014.gadā kopumā saglabājās jau pirmajā pusgadā novērotās tendences un no jauna izsniegto «ātro kredītu» apmērs samazinājās par 30%.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) dati par 2014.gada pirmo pusi rāda, ka nebanku sektorā no jauna izsniegto kredītu apjoms samazinājies par 11,5%, bet no jauna izsniegto «ātro kredītu» apjoms samazinājies par 30%. Pērn pirmajā pusgadā «ātrajos kredītos» tika izsniegti 68,2 miljoni eiro.

Komentāri (53)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu