Pētījums: Ebolas vīrusa epidēmija palielinājusi masalu izplatīšanās risku Rietumāfrikā (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Ebolas vīrusa epidēmija palielinājusi masalu izplatīšanās risku Rietumāfrikā, kur pārslogotās slimnīcas nespēj vakcinēt visus bērnus, norādīts ceturtdien žurnālā «Science» publiskotā pētījumā.

Zinātnieki paredz, ka Gvinejā, Sjerraleonē un Libērijā, ko vissmagāk skāris Ebolas vīruss, ar masalām ,visticamāk, saslims 127 000 bērnu, kas nav vakcinēti, un liels saslimšanas risks draud vēl 100 000 bērnu.

Attiecīgi paredzams, ka arī mirušo bērnu skaits būs no 7000 līdz 23 000, teikts pētījumā.

«Lielie skaitļi, ko mēs prognozējam, izklausās diezgan slikti, bet tie nav bezprecedenta,» norādīja viens no pētījuma autoriem Džonsa Hopkinsa Blūmberga Sabiedrības veselības skolas Epidemioloģijas departamenta profesora asistents Džastins Leslers.

«No 2010.gada līdz 2013.gadam masalu uzliesmojums Kongo Demokrātiskajā Republikā noveda pie 294 000 inficēšanās gadījumu un vairāk nekā 5000 nāves gadījumu,» viņš piebilda, norādot, ka masalu uzliesmojums sekoja vairākus gadus ilgiem nemieriem.

Humānām krīzēm bieži seko masalu uzliesmojumi, jo vardarbības dēļ tiek traucēta bērnu vakcinēšana un slimnīcas ir pārpildītas ar ievainotajiem.

Zinātnieki lēš, ka Ebolas vīrusa epidēmijas dēļ Rietumāfrikā imunizācija pret masalām, kas bērniem parasti ir 60% līdz 70%, samazinājusies par 75%. Tas nozīmē, ka pēc 18 mēnešiem vairāk nekā 1,2 miljoni bērnu vecumā no deviņiem mēnešiem līdz pieciem gadiem būs pakļauti riskam saslimt ar masalām.

Līdz šim Rietumāfrikā kopš Ebolas vīrusa epidēmijas sākšanās konstatēti tikai daži masalu saslimšanas gadījumi un lieli uzliesmojumi nav bijuši.

Leslers norādīja, ka masalas nav vienīgais drauds veselībai, ko pastiprinājusi Ebolas vīrusa epidēmija, un, iespējams, pat ne ļaunākais, bet tas noteikti ir tas gadījums, kad iespējams ko darīt lietas labā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ceturtdien paziņoja, ka ar Ebolas vīrusu miruši jau vairāk nekā 10 000 cilvēku, gandrīz visi - Āfrikas rietumos.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu