Loskutovs un Voika mudina ukraiņus strādāt pretkorupcijas jomā (50)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šīs nedēļas izskaņā Kijevā Latvijas prezidentūras ES Padomē programmas darbības laikā Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs (V), kā arī eksperte pretkorupcijas jautājumos, Rīgas Juridiskās augstskolas lektore Inese Voika ar Ukrainas pārstāvjiem dalījās Latvijas pieredzē pretkorupcijas jomā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Loskutovs un Voika Ukrainas prezidenta administrācijā tikās ar Nacionālā pretkorupcijas biroja darbības nodrošināšanas darba grupas, kā arī Reformu ieviešanas jautājumu departamenta pārstāvjiem. Eksperti pārrunāja aktualitātes saistībā ar Ukrainas pretkorupcijas likumdošanas ieviešanas gaitu, tostarp Nacionālā pretkorupcijas biroja izveides turpmākos soļus. Ukrainas kolēģi pauda ieinteresētību pastāvīgu kontaktu uzturēšanā ar Latvijas kolēģiem, kā arī kopīgu projektu īstenošanu pretkorupcijas pieredzes apmaiņas jomā.

Ukrainas kolēģi izrādīja interesi arī par Latvijas ekspertīzi e-pārvaldes jomā, kas līdz ar pretkorupcijas politikas atbalstu ir prioritāra divpusējās sadarbības joma un vienlaikus viens no korupcijas novēršanas instrumentiem. Latvijas vēstniecības pārstāve informēja par 1.aprīlī Kijevā sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju plānoto semināru «Eiropas vektors e-pārvaldē: Latvijas pieredze Ukrainai».

Ekspertu vizītes laikā notika Latvijas vēstniecības un Ukrainas Nacionālās valsts pārvaldes akadēmijas kopīgi rīkota apaļā galda diskusija «Pretkorupcijas politika Eiropas Savienībā: Latvijas pieredze Ukrainai», kurā priekšlasījumus sniedza gan Loskutovs un Voika, gan arī vairāki Ukrainas eksperti pretkorupcijas jautājumos. Apaļā galda laikā izvērtās spraiga diskusija par faktoriem, kas ietekmē pretkorupcijas darba veiksmi, par riskiem, kādi jāņem vērā, veidojot valsts pretkorupcijas politiku un par pilsoniskās sabiedrības lomu valsts pārvaldes stiprināšanā.

Loskutovs uzsvēra, ka svarīgi visos pretkorupcijas institūciju darbības posmos gūt sabiedrības uzticību, nodrošinot maksimālu atklātību par biroja darbu, kā arī attīstīt biroja starptautisko sadarbību. Savukārt Voika akcentēja caurspīdīgumu kā primāro elementu labas pārvaldības nodrošināšanā, iepazīstinot klātesošos ar atklātības piemēriem Latvijas valsts pārvaldē kā amatpersonu deklarāciju datu bāze, politisko partiju finansēšanas datu bāze, likumprojektu datu bāze Ministru Kabinetā un Saeimā. Voika ukraiņu kolēģiem uzsvēra, ka atklātība nav pašmērķis, bet instruments sabiedriskai kontrolei, kas ir izšķiroša veiksmīgai pretkorupcijas politikas ieviešanai.

Klātesošie novērtēja atklātību lektoru stāstījumā, kas iepazīstināja ne tikai ar Latvijas pretkorupcijas risinājumu veiksmēm, bet arī pārbaudījumiem un neveiksmēm, kas bijušas ceļā uz labu pārvaldību. «Par savu iecelšanu es neesmu nevienam pateicību parādā un strādāšu, vadoties tikai pēc likuma un savas sirdsapziņas,» tā savu pirmo interviju pēc stāšanās KNAB vadītāja amatā atcerējās Loskutovs. Tieši šo principu ievērošanu Loskutovs novēlēja jaunieceļamajam Ukrainas Nacionālā pretkorupcijas biroja vadītājam, kura apstiprināšana plānota tuvākajā laikā.

Tikšanās laikā Ukrainas Nacionālajā valsts pārvaldes akadēmijā tās prezidents Jurijs Kovbasjuks apliecināja akadēmijas ieinteresētību aktīvi sadarboties ar Latvijas ekspertiem mācību līdzekļu izstrādē, kas veltīti pretkorupcijas politikai, kā arī aicināja Latvijas lektorus piedalīties akadēmijas studentu apmācībā.

Komentāri (50)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu