Zvērināto tiesa atzīst Carnajeva vainu Bostonas maratona spridzināšanā (71)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

ASV zvērināto tiesa trešdien atzinusi, ka apsūdzētais Džohars Carnajevs ir vainīgs Bostonas maratona spridzināšanā.

12 zvērinātajiem vajadzēja pusotru dienu, lai vienotos, ka šobrīd 21 gadu vecais Carnajevs atzīstams par vainīgu 2013.gadā sarīkotajos sprādzienos, kā arī citās ar uzbrukumu saistītās apsūdzībās. Tostarp viņš atzīts par vainīgu arī policista slepkavībā un automašīnas nolaupīšanā, kas tika pastrādāta dramatiskās teroristu vajāšanas operācijas laikā.

Kopumā 32 lapaspuses garajā apsūdzības rakstā Carnajevam bija izvirzītas 30 apsūdzības, un zvērinātie Carnajeva vainu atzina visās, tostarp arī 17 apsūdzībās, kas paredz nāvessoda piemērošanu.

Tagad čečenu izcelsmes imigrantam, kuram 2012.gadā tika piešķirta ASV pilsonība, draud nāvessods vai mūža ieslodzījums bez tiesībām uz apžēlošanu, par ko vēlāk procesa gaitā jālemj zvērināto sapulcei tai pašā sastāvā.

Kā ziņots, pie Bostonas maratona finiša līnijas 2013.gada 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti.

ASV izmeklētāji noskaidroja, ka spridzekļus bija uzstādījuši divi čečenu imigranti - brāļi Carnajevi. Otru teroristu - Tamerlanu Carnajevu - dramatiskas vajāšanas operācijas laikā ASV drošības dienesti likvidēja, bet jaunākais brālis Džohars, kurš vajāšanas laikā guva smagus ievainojumus, galu galā tika sagūstīts.

Uzbrukums Bostanas maratonam bija nopietnākais terora akts, kas ASV teritorijā tika pastrādāts kopš 2001.gada septembra, kas islāmistu teroristi uzbruka Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centra dvīņu torņiem un Pentagona ēkai Vašingtonā.

Komentāri (71)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu