Sāk kriminālprocesu par amatpersonu rīcību saistībā ar «Expo Milano 2015» (43)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Prokuratūrā sākts kriminālprocess par amatpersonu rīcību saistībā ar Latvijas dalības organizēšanu Milānā notiekošajā izstādē «Expo Milano 2015», aģentūrai BNS pavēstīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Viņa informēja, ka Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors pēc Ekonomikas ministrijas (EM) dienesta pārbaudes materiālu par amatpersonu rīcības izvērtējumu saistībā ar izstādes «Expo Milano 2015» organizāciju izvērtēšanas ceturtdien sāka kriminālprocesu par valsts amatpersonu izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, iztērējot valsts finanšu līdzekļus 1,173 miljonu eiro apmērā un nepiedaloties izstādē.

Kriminālprocess nosūtīts Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldei tālākai procesa virzīšanai.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka Jau ziņots, ka EM saistībā ar projektu «Expo Milano 2015» ierosinājusi disciplinārlietu pret sešām ministrijas amatpersonām, tajā skaitā uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādinātas trīs amatpersonas.

Ministrijā aģentūrai BNS apstiprināja, ka disciplinārlieta ierosināta pret EM Juridiskā departamenta Tiesiskā nodrošinājuma nodaļas vadītāju Lauru Angi, Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktora vietnieku Kristapu Somu un Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta Ārvalstu investoru piesaistes, tūrisma un eksporta veicināšanas nodaļas projektu vadītāju Robertu Stafecki.

Savukārt no amata atstādināta ministrijas Stratēģiskās plānošanas un resursu vadības departamenta direktore Velta Feodorova, Juridiskā departamenta direktore Māra Līdumniece un Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktore Ilze Beināre.

Tāpat ziņots, ka pārbaudēs komisija saskatījusi arī bijušo ekonomikas ministru Daniela Pavļuta un Vjačeslava Dombrovska, kā arī kādreizējā EM valsts sekretāra Jura Pūces atbildību. Konstatēts, ka Pavļuts, Dombrovskis un Pūce nav pastāvīgi sekojuši projekta norisei, kā arī Pavļuts un ministrijas amatpersonas ir maldinājušas, ka sagatavošanās izstādei notiek atbilstoši apstiprinātajam grafikam.

Valdība pēc ilgām diskusijām 27.janvārī nolēma pārtraukt Latvijas dalību izstādē «Expo Milano 2015».

Pēc EM aprēķiniem, lemjot par dalības pārtraukšanu izstādē, valsts budžeta ietaupījums 2015.gadā varētu būtu indikatīvi 3,3 miljoni eiro un 2016.gadā indikatīvi 160 tūkstoši eiro, kas dotu iespēju īstenot citus uzņēmēju konkurētspējas un eksporta veicināšanas pasākumus. Par ietaupīto līdzekļu apmēru un izlietojumu EM valdībā ziņos līdz 1.maijam.

Konkurss par Latvijas paviljona būvniecību izstādē noslēdzās bez rezultātiem. Konkursā piedāvājumus iesniedza divi pretendenti - Latvijas kompānija «RBS Skals Būvvadība» un Itālijas uzņēmums «Paolo Beltrami S.p.A», bet, tā kā abu pretendentu tehniskajos piedāvājumos konstatētas neatbilstības, kā arī ņemot vērā, ka abu pretendentu piedāvātās summas būtiski pārsniedz būvniecībai pieejamā finansējuma apmēru, EM iepirkuma konkursu beidza bez rezultāta.

Vienlaikus valdība pērn decembra vidū atbalstīja papildu 1,6 miljonu eiro piešķiršanu dalībai izstādē, un EM paziņoja, ka Latvijas paviljonu izstādē par 3,1 miljonu eiro varētu būvēt Šveices «Adunic AG», taču nepieciešamajai līdzekļu pārdalei nepiekrita Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Izstāde «Expo Milano 2015» Milānā notiks no 2015.gada 1.maija līdz 31.oktobrim.

Komentāri (43)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu