Karaliskais fenomens: kāpēc visa pasaule tik ļoti mīl princeses

Sagatavoja: Liene Skulme
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Škiet, ka visa pasaule ar aizturētu elpu vēro katru karaliskās ģimenes soli, un īpašu vērību pievērš tieši karaliskajām dāmām. Mūsdienu ātrā informācijas apmaiņa, vizuālo materiālu pieejamība neko neatstāj nepamanītu mūsu acīm.

Planētas pirmās lēdijas

Royal family
Royal family Foto: Scanpix

Šajā nedēļā Jēlas britu mākslas centrā durvis ir vērusi izstāde, veltīta 3 “nezināmām” princesēm – Karolīnai, Augustei un Šarlotei – dāmām, kas karaliskajā ģimenē nonāca 18. gadsimtā. Neskatoties uz to, ka viņu vārdi plašam lasītāju lokam nav zināmi, “Vogue” veidotāji uzskata, ka viņu ietekme uz karaļnama noskaņojumu bija ļoti nozīmīga, turklāt viņas veltīja daudz uzmanības un līdzekļu mākslai, zinātnei un labdarībai. Iespējams, daudzi teiktu, ka tie ir svēti visu pasaules princešu pienākumi, kas noteikti tā arī ir, taču, lai vai kā, bet visa pasaule pievēršas Anglijai. Holivuda par princesēm (kuras dažkārt kļūst par karalienēm) uzņem filmas – piemēram, “Elizabete”, “Jaunā Viktorija”, regulāri tiek vērtēti viņu panākumi, un televīzijā tiek translēti seriāli – viens pēc otra.

Dumpiniece Margareta

Princess Margarett
Princess Margarett Foto: Scanpix

20. gadsimta princeses, pateicoties tehnoloģiju un progresa triumfam, ir iemīlējusi visa pasaule. Ekstravagantā nemierniece Margareta vētrainās jaunības laikā regulāri rotāja avīžu lapas. Viņa bieži apmeklēja Londonas klubus un rokeru bandas. 20. gadsimta piecdesmitajos, sešdesmitajos gados viņa bija britu dvēseles brīvības un nepaklausības simbols, par kādu daudz vēlāk kļuva princese Diāna. Margareta daudz smēķēja un un malkoja džinu un viskiju, viņai bija liela piekrišana no vīriešiem. Viņa bija dumpiniece. Starp citu, par viņas kaitīgajiem ieradumiem ir pat uzņemta filma - “Princess Margarett, a Love Story”.

Ieturētā Elizabete II

Elizabete II
Elizabete II Foto: Scanpix

Margaretas ieturētā un stingrā māsa Elizabete II, kura par karalieni kļuva pirms 65 gadiem, savos 90 gados ar apskaužamu regularitāti par sevi atgādina presē. Viņas vienkrāsainie klasiskie kostīmi ar svārkiem un cepuri vienā tonī viņas 65 gadu valdīšanas laikā ir aizēnojuši pat princeses Diānas brīvā dizaina un Keitas Midltones dizaineru tērpus. Abas, acīmredzot, ir ņēmušas labu piemēru no karalienes. Atliek tikai apskaust Elizabetes stilu – jau daudzus gadus viņa nepadodas un ir uzticīga sev un savai gaumei.

Iemīļotā tautas princese Diāna

Princese Diāna
Princese Diāna Foto: Scanpix

Protams, pati mīļākā, princese "no tautas" vienmēr ir bijusi un būs princese Diāna, kura, neskatoties uz visām karaliskajām tradīcijām, tomēr uzdrīkstējās izšķirties no prinča Čārlza. Diāna kļuva par stila ikonu un tautas mīluli – par spīti tam, ka kādreiz bijusi karaliskās ģimenes locekle.

Hercogiene Keita

Lai kādu tērpu Ketrīna Midltone izvēlētos, jau pēc pāris stundām šis modelis vēja ātrumā pazūdot no veikalu plauktiem
Lai kādu tērpu Ketrīna Midltone izvēlētos, jau pēc pāris stundām šis modelis vēja ātrumā pazūdot no veikalu plauktiem Foto: AFP/LETA

Pēc Diānas tautas mīlestību iekaroja Keita Midltone, kura izcili tiek galā ar karaliskajiem pienākumiem, ar prieku nēsā demokrātiskas kleitas un karaliskās rotaslietas, un atbalsta jaunos modes dizainerus. Viņa daudzkārt atgādina pašu karalieni Elizabeti II – cepures un vienkrāsainie apģērbi viņai ļoti piestāv.

Keita Midltone
Keita Midltone Foto: Scanpix
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu