Porošenko brīdina par līdzībām nacistiskās Vācijas un mūsdienu Krievijas uzvedībā (192)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Starp nacistiskās Vācijas uzvedību pirms Otrā pasaules kara un Krievijas pašreizējām darbībām pastāv acīmredzamas un biedējošas paralēles, publikācijā tīmekļa izdevumā «EUObserver» brīdina Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

«Vācijas 1938.gada martā īstenotais Austrijas anšluss un Krievijas 2014.gada martā īstenotā Ukrainas Krimas aneksija ir līdz sāpīgumam līdzīgas. Nacistu veiktā Sudetu okupācija ar ieganstu aizstāvēt Čehoslovākijā dzīvojošos etniskos vāciešus un krievu iebrukums Austrumukrainā - tā ir biedējoša analoģija,» viņš norādīja.

Porošenko atzina, ka jūt «baisu un biedējošu «deja vu».

«Mums ir jābeidz ignorēt pagātnes mācības, līdz nav par vēlu,» aicināja prezidents.

Ukraina šogad pirmo reizi atteikusies no padomju tradīcijas «uzvaras dienā» rīkot militāras parādes un tā vietā pievienojusies Eiropas tradīcijai pieminēt Otrajā pasaules karā kritušos, atgādināja Porošenko.

«Uzvaras dienai Eiropā ir jāatgādina dzīvajiem par bēdām, ko sev ved līdzi karš, bet nevis jāapvieno sabiedrība pret rēgainu ārējo ienaidnieku,» viņš norādīja.

«Šogad mēs pasaulei sākām stāstīt patieso stāstu par Ukrainas tautu, kas nokļuva starp Staļinu un Hitleru,» piebilda Porošenko.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Patlaban Donbasā atrodas 43 000 nelikumīgo bruņoto formējumu karotāju, arī 9000 Krievijas armijas karavīru, otrdien paziņoja Ukrainas Pretterorisma operācijas štāba komandiera vietnieks Valentīns Fedičevs.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Komentāri (192)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu