Austrumu partnerības samits noslēdzies; Straujuma apmierināta ar deklarāciju (465)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības samits Rīgā noslēdzies, aģentūra BNS uzzināja Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariātā.

Samits bija viens no prezidentūras centrālajiem notikumiem. Tā ietvaros pieņemts paziņojums jeb tā dēvētā Rīgas deklarācija, kurā pausts atbalsts visiem mēģinājumiem, kas vērsti uz situācijas deeskalāciju Ukrainā, cienot šīs valsts neatkarību, un izteikts aicinājums sadarboties notriektās Malaizijas lidmašīnas katastrofas izmeklēšanā. Tāpat samitā tika pausts atbalsts Austrumu partnerības suverēnām izvēlēm par labu sadarbībai ar ES vai arī cita ceļa meklēšanai.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma («Vienotība») ir apmierināta ar Rīgas Austrumu partnerības samitā pieņemto deklarāciju.

«Es esmu apmierināta ar rezultātu,» preses konferencē sacīja Straujuma.

Viņa norādīja, ka samitu deklarācijas vienmēr ir kompromiss. «Deklarācija ir par sadarbību - biznesā, cilvēku starpā, kā arī infrastruktūras attīstību. Tā nav vērsta ne pret vienu un ne pret ko, tā ir par attīstību,» uzsvēra Latvijas valdības vadītāja.

Straujuma žurnālistiem sacīja, ka no Armēnijas un Azerbaidžānas nav saņemti iebildumi par deklarācijā iekļauto terminu «Krimas aneksija», tomēr Baltkrievijai ir bijusi sava attieksme pret notikumiem Krimā, tādēļ šī informācija tiks iekļauta pieņemtajā tekstā.

Deklarācija nav vērsta pret Krieviju vai trešās pasaules valstīm, tomēr Krievija ir pieminēta Ukrainas notikumu dēļ, viņa akcentēja. Ministru prezidente arī apstiprināja, ka deklarācija ir pieņemta bez būtiskām izmaiņām - tā apstiprināta piedāvātajā redakcijā. «Izmaiņas nav,» viņa noteica.

Straujuma pauda gandarījumu par Rīgas samitu, piebilstot, ka 25 ES dalībvalstu pārstāvniecība tajā bija ļoti svarīga Latvijai.

Rīgas samitā tika pausta arī ES valstu apņēmība liberalizēt vīzu režīmu ar Gruziju un Ukrainu, kad šīs valstis izpildīs nepieciešamos priekšnosacījumu. Augstākās ES amatpersonas atzina, ka tas varētu notikt nākamajā gadā.

Rīgas samitu apmeklēja 28 ES valstu un sešu Austrumu partnerības valstu - Baltkrievijas, Gruzijas, Armēnijas, Azerbaidžānas, Moldovas un Ukrainas - augstākās amatpersonas. Tāpat samita ietvaros notika vairāki pavadošie pasākumi, kas pulcēja pilsoniskās sabiedrības, mediju un uzņēmējdarbības nozares pārstāvjus.

Samitu atspoguļot bija ieradušies vairāk nekā 500 žurnālistu. Samits Rīgā norisinājās ceturtdien un piektdien.

Rīgas samita laikā galvaspilsētā tika noteikti dažādi drošības pasākumi un apjomīgi satiksmes ierobežojumi, kas izraisīja sastrēgumus.

Komentāri (465)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu