Japānas seismologi pieļauj spēcīgas zemestrīces iespējamību (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Japānu sestdienas vakarā un svētdienas rītā piemeklējuši divi spēcīgi pazemes grūdieni, un seismologi brīdinājuši, ka tas varētu liecināt par aktīvāku pārmaiņu fāzi Zemes garozā un lielākas zemestrīces iespējamību nākotnē.

Sestdienas vakarā Tokijā bija jūtams pazemes grūdiens, kurā cietuši 12 cilvēki. 7,8 magnitūdas stiprās zemestrīces epicentrs atradās Klusajā okeānā, gandrīz 900 kilometrus uz dienvidiem no Japānas galvaspilsētas, bet lielā dziļumā, tāpēc cunami draudu nebija.

Tomēr Tokijā un tās apkaimē aptuveni minūti bija jūtama ēku šūpošanās. Apmēram 400 cilvēkiem stundu nācās pavadīt 333 metrus augstā Tokijas torņa skatu laukumiņos, jo nedarbojās lifti. Pusstundu bija slēgti Japānas galvaspilsētas Hanedas lidostas skrejceļi, traucējumi bija vērojami arī vilcienu satiksmē. Netiek ziņots, ka pazemes grūdiens būtu izraisījis problēmas kādā no Japānas atomelektrostacijām.

Cits 6,2 magnitūdas stiprs pazemes grūdiens svētdienas rītā satricināja Izu salas dienvidos no Tokijas, bet par cietušajiem vai postījumiem ziņu nav. Galvaspilsētā iepriekšējo reizi pazemes grūdiens bija jūtams pirmdien. Tas bija daudz vieglāks, bet vienlaikus arī seklāks. Savukārt piektdien uz salas pašos Japānas dienvidos sākās vulkāna izvirdums, liekot varasiestādēm evakuēt visus šīs salas iedzīvotājus.

Daļa ekspertu domā, ka pēdējā laikā vērojamie pazemes grūdieni un vulkāniskā aktivitāte reģionā var liecināt par aktīvākām pārmaiņām Zemes garozā, citi tā neuzskata, tomēr iesaka paturēt prātā arī tādu iespēju.

Japāna atrodas četru tektonisko plātņu saskares vietā un tur tiek reģistrēta aptuveni piektā daļa no pasaules spēcīgākajām zemestrīcēm, bet, ņemot vērā stingros būvniecības noteikumus, postījumi parasti nav lieli. Tomēr japāņi vēl labi atceras 2011.gada 11.marta zemestrīci un tai sekojošo katastrofālo cunami, kas prasīja tūkstošiem cilvēku dzīvību un izraisīja Fukušimas atomelektrostacijā pasaules nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas 1986.gadā.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu