Arstarulsmirus par smaidu, prieku un dinamiskām domām (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 5. līdz 7. jūnijam Kalnciema vidusskolā norisināsies Dinamiskās Domas darbnīca, ko organizē Biznesa augstskolas Turība Komunikācijas fakultātes studenti sadarbībā ar citu augstskolu studentiem un Latvijas Asociāciju sabiedrisko attiecību profesionāļiem (LASAP). Pasākums norisinās jau desmito reizi un, kā jau ierasts, studentiem būs iespēja tikties ar dažādiem Latvijā un ārvalstīs ievērojamiem cilvēkiem.

Neformālā vidē notiks sarunas ar komunikācijas meistariem par aktuālām tēmām, tajā skaitā arī mūziķis, stand-up comedy meistars Arstarulsmirus (Gustavs Butelis). Mūziķis studentiem plānojis stāstīt, kā ar smaidu mainīt garastāvokli, tāpēc nolēmām uzdot viņam dažus īsus jautājumus par smaidu, garastāvokli un tā uzlabošanu.

Vai studenti smaida biežāk kā cilvēki, kuri nestudē?

Vai studenti smaida biežāk? Man šķiet, ka nē! Man šķiet, tas ir atkarīgs nevis no nodarbošanās, bet no cilvēka ieradumiem, no priekšstatiem par sevi, no vides, kurā cilvēks atrodas. No ļoti daudziem faktoriem!

Kas rada smaidu un uzlabo Jums garastāvokli?

Manu garastāvokli uzlabo komunikācija ar cilvēkiem, jo tad notiek enerģijas apmaiņa. Ja nav šīs komunikācijas, tad garastāvokli uzlabo dažādas pašregulācijas metodes, piemēram, elpošanas vingrinājumi. Jaunas idejas, fiziskie treniņi, meditācija… Ir jāmeklē veidi, kā uzlabot garastāvokli. Bieži vien tas nenotiek pats no sevis, tāpēc jāmeklē sevī veidi, kā to mainīt.

Vai tas ir savādi, ja cilvēks smaids un smejas, būdams vienatnē?

Domāju, kas tas ir pilnīgi normāli, jautājums vienīgi, par ko viņš priecājas? Tam var būt ļoti dažādi iemesli. Smaids un prieks ir ļoti foršas lietas, bet var priecāties un smaidīt par to, ka cits nokrīt. Svarīgi zināt, kādām iekšējām vērtībām un impulsiem atbilst šis prieks. Citiem prieks rodas tiklīdz viņi redz, ka kādam kaut kas nesanāk.

Bet, ko lai dara brīžos, kad uznāk nekontrolējami smiekli nepiemērotās situācijās, piemēram, eksāmenā, darba intervijā vai redzot, ka kāds cits nokrīt?

Skatoties, cik ļoti nekontrolējami ir šie smiekli, cik liels ir prieks. Es nezinu, ko tādos brīžos darīt, jāskatās pēc situācijas. Tādos gadījumos ir vērs analizēt sevi, piemēram, ja mēs runājam par gadījumiem, kad cilvēkam uznāk smiekli bērēs, jāņem vērā, ka smiekli un joki reizēm ir stresa izpausme. Līdzīgi kā asaras cilvēkam var pasprukt arī smiekli.

Vai pašam arī tā ir gadījies – smieties nepiemērotā laikā un vietā?

Jā, es ik pa laikam smejos tad, kad varētu arī nesmieties! Nereti izsprūk smiekli tad, kad cilvēks man pasaka, ka ir kļūdījies. Pēc tam vienmēr analizēju sevi, kāpēc esmu smējies.

Kāda ir cilvēku reakcija?

Visbiežāk pārsteigums, bet parasti neviens neko nesaka, kaut gan loģiski jau būtu pajautāt – ko Tu tagad smejies, nav taču nekā smieklīga?!

Kas biežāk ir labā garastāvoklī – vīrieši vai sievietes?

Es domāju, šeit nevar tā kategorizēt… grūti pateikt… skatoties, kāda ir apkārtējā vide. Ir vietas, kur sievietes ir labākā garastāvoklī, un vietas – kur vīrieši.

Jūs pirmo reizi esat piekritis piedalīties Dinamiskās Domas darbnīcā, kā Jums šķiet, ko dara šajā darbnīcā?

Labs jautājums! Man liekas, tur apmainās ar domām! Tā varētu būt? Es zinu, ka darbnīcā cilvēki dalās savā pieredzē, savos stāstos un paralēli notiek arī praktiskas nodarbības.

Domas var būt dinamiskas, kādas vēl?

Domas var būt … inertas. Tas izpaužas tā, ka domas visu laiku atkārtojas. Reizēm var uzkārties uz vienas domas, kas galvā visu laiku atkārtojas, tas var būt monologs vai dialogs, kas nevirzās uz priekšu. Arī dinamiskās domas var būt dažādas – fragmentētas, impulsīvas … var visu laiku pārlekt no vienas domas uz otru. Tas arī ir sava veida dinamiskums.

Kādas domas Jums ir šobrīd?

Tieši tagad? Šobrīd es mēģinu noformulēt un sakopot savas domas. Bet visbiežāk man ir dinamiskas domas. Esmu sev uzstādījis diezgan daudz uzdevumus un domas lēkā, meklējot risinājumus.

Kas ir pirmais, par ko domājat no rīta?

Ik rītu tas ir citādāk, visbiežāk no rīta pamostos ar domām par tiem uzdevumiem, kas ieplānoti attiecīgajā dienā. Man šķiet, ka šādas domas sāku ģenerēt vēl pirms pamošanās.

Reizēm cilvēki joko, ka domāt ir kaitīgi – kā Jūs domājat, tā ir?

Kurš tā saka? Visu izšķir tas, kurā virzienā tiek domāts, kāds ir domas mērķis un motivācija? Reizēm noteikti ir domas, kas var būt kaitīgas. Ja es domāšu, kā palīdzēt cilvēkiem, tā ir vērtīga domāšana; ja domāšu, kā nodarīt citiem pāri, tā būs kaitīgā domāšana.

Vai šobrīd varat mazliet ieskicēt, par ko runāsiet ar studentiem Dinamiskās domas darbnīcā?

Centīšos izveidot diskusiju par to, ko studenti saprot ar vārdu garastāvoklis. Vai mēs esam pakļauti garastāvoklim vai varam to mainīt? Dalīšos arī ar savu pieredzi šajā jautājumā. Pastāstīšu, kā es saprotu šo jautājumu.

Dinamiskās Domas darbnīcā ļauj studentiem tikties un diskutēt ar dažādiem ievērojamiem cilvēkiem. Ja Jūs būtu students, kura cilvēka lekciju, vēlētos apmeklēt?

Pasaules mērogā?

Jā, neierobežojot sevi ar vietu vai laiku.

Ja neierobežoju sevi ar laiku, tad es labprāt šodien paklausītos izcilo zinātnieku Nikolu Teslu, kurš dzīvoja 20. gadsimta pirmajā pusē. Tolaik viņš savos priekšstatos un līdz ar to arī atklājumos ļoti apsteidza līdzgaitniekus. Būtu interesanti paklausīties, līdz kādām idejām viņš būtu nonācis mūsdienās, un, kas būtu viņa nākotnes redzējums šodien.

Kas studentiem būtu jāizdara pirms došanās uz Dinamiskās Domas darbnīcu?

Ko es ieteiktu izdarīt? Es ieteiktu iepriekšējās dienās izdarīt visu iespējamo, lai varētu uzņemt maksimāli daudz informācijas. Katram noteikti ir savas metodes, bet galvenais ir padarīt sevi uzņēmīgu pret informāciju un veicināt fokusēšanos. Kādam vajag vairāk pagulēt, kādam – vairāk pasportot, bet būtiskākais – atbrīvoties, atvērties informācijai!

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu