Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Levitu sola atbalstīt deviņi «Vienotības» deputāti (10)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) virzīto kandidātu Valsts prezidenta vēlēšanās Eiropas Savienības Tiesas tiesnesi Egilo Levitu sola atbalstīt deviņi «Vienotības» frakcijas deputāti.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, Levitu vēlēšanās atbalstīs Andrejs Judins, Lolita Čigāne, Ilze Viņķele, Aleksejs Loskutovs, Atis Lejiņš, Veiko Spolītis, Ojārs Ēriks Kalniņš, Ints Dālderis un Inese Lībiņa-Egnere.

Pēc šodien notikušās «Vienotības» frakcijas sēdes politiskā spēka līdere Solvita Āboltiņa norādīja, ka viņa neesot skaitījusi, kā sadalās atbalsts «Vienotības» frakcijā.

Kā ziņots, Saeimā šodien notiek Valsts prezidenta vēlēšanas un deputāti varēs balsot par kādu no četriem kandidātiem - parlamentārieti Mārtiņu Bondaru (LRA), deputātu Sergeju Dolgopolovu (S), aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (ZZS), Eiropas Savienības Tiesas tiesnesi Egilu Levitu - vai arī neatbalstīt nevienu izvirzīto kandidatūru.

Kopumā «Vienotības» frakcijā ir 23 deputāti, partijas «Saskaņa» frakcijā - 24, ZZS frakcijā - 21, VL-TB/LNNK frakcijā - 17, LRA - 8, partijas «No sirds Latvijā» frakcijā - 7.

Visa ZZS frakcija sola atbalstīt Vējoni, bet nacionālā apvienība - Levitu. Izkrītot kādam no koalīcijas kandidātiem, «Vienotība» plāno atbalstīt to, kurš turpinās cīņu par augsto amatu, un aicināja to darīt arī partnerus. ZZS jau iepriekš paudusi, ka Levitu šajās vēlēšanās neatbalstīs, savukārt nacionālā apvienība pret šo aicinājumu nebija noraidoša, tomēr šī politiskā spēka līderi nesteidz paust atbalstu Vējonim. Viņi uzsver, ka gadījumā, ja kādā no balsojumiem izkritīs Levits, apvienības frakcija kopā ar viņu pieņems lēmumu par tālāko rīcību. Levits jau iepriekš apliecinājis, ka pieļauj iespēju kandidēt arī otrajā vēlēšanu kārtā, ja šodien par prezidentu neviens netiks ievēlēts.

Tikmēr opozīcija sola atbalstu tikai saviem kandidātiem. «Saskaņa» atbalstīs Dolgopolovu, bet, viņam izstājoties no cīņas, šis politiskais spēks būs pret visiem citiem kandidātiem. LRA šim amatam virza Bondaru, kurš pagaidām var rēķināties vien ar savas frakcijas atbalstu, kas nozīmē, ka viņš no cīņas par augsto amatu izstātos ātrāk nekā pārējie kandidāti. Tad LRA turpmākajos balsojumos vairs nepiedalīsies. Arī NSL jau iepriekš paudusi, ka neatbalstīs nevienu no kandidātiem. Savu kandidātu prezidenta amatam NSL nolēma nevirzīt.

Politiķi atzīst, ka grūti prognozēt prezidenta vēlēšanu iznākumu, ņemot vērā aizklāto balsojumu. Līdz šim tika pausts, ka reālākās izredzes ieņemt šo amatu ir Vējonim. Tāpat tiek pieļauts, ka šodien Valsts prezidentu ievēlēt neizdosies, līdz ar to tiks rīkotas jaunas vēlēšanas.

Ja pirmajā balsojumā neviens neiegūst vismaz 51 balsi, par visiem kandidātiem balso otrreiz. Ja arī tad neviens nav ievēlēts, vēlēšanas turpina, katrā nākamajā balsojumā izslēdzot kandidātu, kas ieguvis vismazāk balsu. Ja pēdējā balsojumā neviens no kandidātiem nav ieguvis 51 balsi, desmit līdz 15 dienu laikā rīkojamas jaunas vēlēšanas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu