Baltijas jūras lidmašīnas avārijas cēloņu noskaidrošanai varētu pietikt ar uzņemtajiem videomateriāliem (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs otrdien paziņojis, ka lidmašīnas «An-2» avārijas cēloņu noskaidrošanai vajadzētu pietikt ar jūras dzelmē uzņemtajiem videomateriāliem un lidaparāta izcelšana tiks apsvērta tikai tādā gadījumā, ja ekspertiem šajos materiālos pietrūks pierādījumu.

Sabiedrības «Klaipedos Avialinijos» lidmašīna, kurā atradās divi piloti ar 40 gadu lidojumu pieredzi - Ādolfs Mačulis un Alvīds Selmistraitis -, avarēja 16.maijā ceļā no Gēteborgas uz Klaipēdu. Lidmašīna tika atrasta trīs dienas vēlāk Baltijas jūras dzelmē 124 metru dziļumā, aptuveni 700 metru attālumā no pēdējās pozīcijas, kuru bija fiksējis Zviedrijas radars.

Sākotnēji tika ziņots, ka nogrimušajā lidmašīnā cilvēku nav, bet divas dienas vēlāk, izmantojot dzelmē nolaistas videoiekārtas, izrādījās, ka no ārpuses kabīnē saskatāms viena cilvēka siluets. Tobrīd tika pieļauts, ka lidmašīnā varētu atrasties arī otrs lidotājs.

Aizvadītajā piektdienā vēlu vakarā, kad Nīderlandes kompānijas «Mammoet» speciālistiem izdevās nogrimušo lidmašīnu ar trosēm pacelt līdz pieciem desmit metriem zem ūdens virsmas, noskaidrojās, ka otra pilota tur tomēr nav.

Sarežģītās un bīstamās operācijas gaitā tika izceltas atrastā pilota mirstīgās atliekas un ar videokameru iespējami sīki fiksēts lidmašīnas ierīču stāvoklis. Tomēr darbus stipri apgrūtināja lidmašīnas tehniskais stāvoklis, celšanas laikā tai atlūza spārni. Pēc tam lidmašīna atkal tika nolaista jūras dibenā.

Butkevičs sacīja, ka nofilmētas visas lidmašīnas iekārtas un savākta izmeklēšanai nepieciešamā informācija.

«Es domāju, ka izmeklētāji spēs nonākt pie konkrētiem secinājumiem, jo dzinēja un citu iekārtu stāvoklis ir nofilmēts. Mēs apsvērsim, ko ar lidmašīnu darīt tālāk tikai tad, ja eksperti secinās, ka viņiem trūkst informācijas,» paziņoja premjerministrs.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu