Skandāls ASV: afroamerikāņu tiesību aktīviste gadiem uzdevusies par melnādaino (38)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

No amata ASV vadošajā afroamerikāņu tiesību organizācijā - Nacionālajā Krāsaino iedzīvotāju progresa atbalsta apvienībā (NAACP) - atkāpusies tās līdzšinējā Vašingtonas nodaļas prezidente Reičela Doležāla, kas gadiem uzdevusies par melnādaino, kaut arī patiesībā ir baltā.

Skandāls izvērsās pagājušajā nedēļā, kad Doležālas vecāki, kas abi ir baltie, paziņoja, ka arī viņu meita ir baltā.

«Es sevi identificēju kā melnādaino,» pirmajā intervijā pēc skandāla izraisīšanās telekanālam NBC skaidroja Doležāla. Jau kopš piecu gadu vecuma es «pašportretus zīmēju ar brūno, nevis persika krāsas krītiņu, ar melniem čirkainiem matiem», viņa piebilda.

37 gadus vecā Doležāla darbojās melnādaino kopienas organizācijā «Spokane» - NAACP Vašingtonas nodaļā -, kur uzkalpojās līdz prezidenta amatam. Viņa arī strādāja kā neatkarīgā vidutāja pilsētas policijā.

Kaut arī šo amatu pretendentiem nav obligāti jābūt melnādainiem, tomēr, kā norāda mediji, Doležāla gan pieteikumu formās, gan parādoties sabiedrībā, gan publikācijās sevi identificējusi kā melnādaino.

No amata NAACP viņa atkāpās pirmdien.

Doležālas vecāki, ar kuriem aktīviste neuztur kontaktus, vietējiem medijiem varēja parādīt meitas dzimšanas apliecību, kā arī bērnības fotogrāfijas, kurās vēlākā «melnādainā aktīviste» redzama ar blondiem matiem un gaišu ādas krāsu.

Patlaban viņas ādas krāsa ir dzeltenbrūna, bet mati - melni.

«Es, ziniet, pavisam noteikti nebēgu no saules. Un es arī, pretēji tam, ko saka daži kritiķi, nemēdzu krāsot melnu seju kā kādā priekšnesumā,» televīzijā taisnojās Doležāla.

Komentāri (38)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu