Norvēģija liedz Snoudenam ierasties valstī pēc apbalvojuma (23)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Norvēģijas tieslietu ministrs Anderss Anundsens otrdien nosūtījis vēstuli Norvēģijas Literatūras un izteiksmes brīvības akadēmijai, kurā atsaka izpildīt lūgumu nepieprasīt Edvardam Snoudenam pasi.

Norvēģijas Literatūras un izteiksmes brīvības akadēmija paziņojusi, ka 31 gadu vecais bēglis ir ieguvis Bjornsona balvu, kura nodēvēta norvēģu Nobela literatūras prēmijas laureāta vārdā. Apbalvojums piešķirts «par viņa ieguldījumu privātās dzīves neaizskaramības aizsardzībā un par kritisku ASV īstenotās savu pilsoņu un citu novērošanas izgaismošanu».

Akadēmija bija nosūtījusi vēstuli Anundsenam un Norvēģijas premjerministrei, pieprasot apliecinājumu, ka Snoudens netiks izdots ASV, ja viņš 5.septembrī personiski ieradīsies Norvēģijā, lai saņemtu 100 000 kronu (11 500 eiro) naudas balvu.

Atbildes vēstulē Anundsens norādīja, ka no pases pieprasīšanas varētu atteikties tikai nacionālo interešu vai drošības vārdā.

Ministrs arī norādīja, ka Snoudens var tikt arestēts, ja to pieprasīs ASV, kuras vēlas viņu sodīt par spiegošanu. Turklāt Norvēģijas likumi atļauj ārvalstnieku aizturēt, pat pirms ir saņemts oficiāls izdošanas pieprasījums.

Akadēmija izteikusi pateicību par izvērsto atbildi un norādījusi, ka tā nepārsteidz.

Snoudens, kurš ir kādreizējais ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) analītiķis, dzīvo trimdā Krievijā kopš 2013.gada, kad viņš atklāja ASV un to sabiedroto masu spiegošanas programmas.

ASV administrācija nodēvējusi viņu par hakeri un nodevēju, kurš radījis briesmas cilvēku dzīvībām, atklājot NSA spiegošanas programmas apmērus.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu