Nacionālā opera un balets jaunajā sezonā īstenos septiņus jauniestudējumus (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) jaunajā sezonā īstenos septiņus jauniestudējumus.

LNOB valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš 2015./2016.gada sezonas sākumam veltītajā preses konferencē izcēla Džuzepes Verdi operas «Makbets» jauniestudējumu, kuru iestudē režisors Viesturs Meikšāns, kā arī komponista Ērika Ešenvalda otro operu «Iemūrētie», kuru komponists vakar iesniedzis LNOB izvērtēšanai.

Verdi operas «Makbets» jauniestudējuma pirmizrāde paredzēta 26.februārī. Stāstu par uzvarām vainagotā karavadoņa Makbeta ceļu uz troni, kas izrādās asinīm slacīts un ved vien uz neprātu un nāvi, veido arī muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš, scenogrāfs Reinis Suhanovs un kostīmu mākslinieki «Mareunrol's». «Makbets» ir Verdi desmitā opera un pirmā, kurai iedvesmu sniegusi Viljama Šekspīra daiļrade, par ko komponists jūsmoja kopš agras jaunības.

Ešenvalda opera «Iemūrētie» pasaules pirmizrādi piedzīvos 19.maijā. Tās libreta autore ir dzejniece Inese Zandere. Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents būs Māris Sirmais. «Iemūrētie» ir opera par bibliotēkas uzcelšanu un upuri, bez kura nav iespējams radīt neko patiesi lielu - mūslaiku leģenda, kuras avoti ir dažādu Eiropas tautu folklora un mūsdienu Latvijas sabiedrība. Šā stāsta varoņi ir mākslinieki un mūrnieki, bibliotekāri un politiķi, viņu mīlestība un nodevība, ticība un pienākums. Operas pamatā ir Zanderes ideja un dzejā rakstītais oriģināllibrets. Autore to kā cieņas apliecinājumu veltījusi dzejniekam un atdzejotājam Knutam Skujeniekam, Eiropas tautu folkloras latviskotājam. Libreta un mūzikas tapšanas gaitā autoru konsultants bijis režisors Gatis Šmits. Librets 2008.gadā ieguva 2.vietu operas rīkotajā libretu konkursā, kurā ar «Valentīnas» ideju uzvarēja Arturs Maskats.

Latvijas Nacionālā baleta sezona atšķirsies no iepriekšējās, jo pirmizrādes šajā sezonā būs oriģināliestudējumi, stāstīja Latvijas Nacionālā baleta vadītājs Aivars Leimanis.

22.oktobrī pirmizrādi piedzīvos baleta viencēlieni «Bolero...», kuros Morisa Ravela mūziku interpretēs horeogrāfs Kšištofs Pastors. Ravela mūzika iedvesmojusi arī «Dafnīda un Hlojas» horeogrāfu un pedagogu, Dienvidčehijas teātra baleta māksliniecisko vadītāju Atilu Egerhazi. Savukārt jaunie latviešu horeogrāfi Elza Leimane-Martinova, Raimonds Martinovs, Milana Komarova, Antons Freimans un Aleksandra Astreina iedzīvinās Modesta Musorgska Izstādes gleznu tēlus, kurus papildinās interaktīvi video. Leimanis piemetināja, ka jaunās tehniskās iespējas ir intriģējošas, jo baletā notiks pirmo reizi.

8.aprīlī pirmizrādi piedzīvos balets «Šeherezade un viņas stāsti», kurā skanēs Nikolaja Rimska-Korsakova un Aleksandra Glazunova mūzika. Baletu iestudēs horeogrāfs Leo Mujics, kurš iestudēja arī baletu «Romeo un Džuljeta». Izrādē tiek izdejots stāsts par austrumu sultānu Šeihrijāru, kuru pievīlusi neuzticīgā sieva, tāpēc ik nakti viņš apprec nevainīgu jaunavu un ik rītu liek to nogalināt. Tā turpinās, līdz viņš sastop sava vezīra vecāko meitu Šeherezadi, kurai ar pasakām un mītiem izdodas iekarot valdnieka nocietināto sirdi.

LNOB valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš
LNOB valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunajā sezonā pirmizrādi piedzīvos arī jauniestudējumi operas apmeklētāju jaunajai paaudzei. 18.septembrī atjaunojuma pirmizrādi piedzīvos Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes «Putnu opera» - uzvedums, ar kuru izaugušas jau vairākas Latvijas bērnu paaudzes. Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents ir Andris Veismanis, diriģents - Kaspars Ādamsons, režisore - Baņuta Rubesa, scenogrāfe - Ieva Jurjāne un kostīmu māksliniece - Kristīne Jurjāne. Atjaunojuma režisores ir Ieva Kepe un Līga Ozola. Izrādē labais doktors Dūlitls un viņa draugi vienmēr gatavi steigties palīgā tiem, kurus piemeklējusi kāda ķibele. Pēc operas pārstāvju teiktā, šis ir viens no visu laiku populārākajiem Latvijas Nacionālās operas iestudējumiem.

No 19.marta Jaunajā zālē mazos skatītājus priecēs «Mazā burvju flauta», kas taps pēc Volfganga Amadeja Mocarta operas motīviem. Izglītojošo iestudējumu veidos muzikālais vadītājs Veismanis, režisore un dramaturģe Margo Zālīte un video māksliniece Ineta Sipunova. Izrādē princis Tamino iemīlas Nakts karalienes meitā Paminā, kuru nolaupījis varenais burvis Zarastro. Tamino kopā ar putnu ķērāju Papageno dodas atbrīvot meiteni. Tikai pēc tam, kad ar burvju flautas palīdzību pārvarētas nāves briesmas un apliecināta sava gudrība, pacietība, drosme un neatlaidība, princis un princese beidzot var būt laimīgi kopā.

Tāpat 10.decembrī pēc ilga pārtraukuma uz Latvijas Nacionālās operas skatuves tiks uzvesta operte - Johana Štrausa dēla darbs «Sikspārnis», kuru iestudēs muzikālais vadītājs Jānis Liepiņš un režisors Edmunds Freibergs. Jaunuzveduma vizuālo tēlu radīs scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis un kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa. Operete «Sikspārnis» vēsta par greznu un reibinošu pasauli, kurā valda spožums un jautrība, flirts, intrigas un pārpratumi. Operetes jauniestudējumā tiks dziedāts vācu valodā un runāts latviski. Režisors Freibergs norādījis, ka operetei nepieciešama īpaša tehnika, elegance, asprātība un virtuozitāte. «Veidoju šo iestudējumu kā krāsainu, mūsdienīgu kaskādi ar vieglu ironiju par tā saucamo «sabiedrības krējumu»,» stāstījis režisors.

Rīgas Operas festivāls «Viva Verdi!» nākamgad notiks no 1. līdz 12.jūnijam un būs veltīts Verdi. Festivālā tiks izrādīti operu «Aīda», «Traviata», Trubadūrs», «Makbets» un «Rigoleto» iestudējumi, kā arī notiks jau tradicionālais Galā koncerts.

Decembra nogalē un janvāra sākumā notiks jau tradicionālie «Gadumijas koncerti operā», bet jaunums būs Valentīndienas koncerti, kuros skatītājus priecēs mīlas dueti no klasiskā operas un operetes repertuāra. 23.martā uz koncertu aicinās Latvijas Nacionālās operas koris.

Šajā sezonā programmas «Opera tuvplānā» jaunums būs Mikus Čežes audiovizuālo lekciju cikls «Operas pirmsākumi», kas piedāvās ieskatu operas rašanās apstākļos, itāļu, franču un angļu operas skolu pirmsākumos. Uzmanības centrā būs Klaudio Monteverdi, Žans Batista Lulli un Henrijs Pērsels, kā arī viņu radītie darbi mūsdienu interpretāciju fragmentos. Programmā «Opera tuvplānā» notiks arī deviņi kamermūzikas koncerti, tāpat turpināsies jau tradicionālās «Sarunas pirms pirmizrādēm».

Šajā sezonā operā uzstāsies tādi solisti kā Marina Rebeka, Inga Kalna, Liene Kinča, Asmika Grigorjana, Sandra Jaunušaite, Olga Pudova, Oļesja Petrova, Hiromi Omura, Margarita Vilsone, Tatjana Meļņičenko, Aleksandrs Antoņenko, Egils Siliņš, Murats Karahans, Pāvels Černohs, Dmitro Popovs, Rame Lahajs, Igors Golovatenko un Valdis Jansons.

Jau ziņots, LNOB šovakar atklāj sezonu ar Galā koncertu, kurā iepazīstina ar sezonas jauniestudējumiem, kā arī svin sava nosaukuma maiņu. Mainījies arī LNOB logotips. Par to mākslinieka Gunāra Lūša izpildījumā kļuvusi opernama Lielās zāles lustra.

Kā ziņots, kopš 2015.gada 1.jūlija Latvijas Nacionālā opera tika pārsaukta par Latvijas Nacionālo operu un baletu, lai atzīmētu baleta mākslas nozīmīgumu.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu