Trīs versijas, kādēļ Magoņa kukuļošanas lietā iesaistītais miljonārs ir brīvībā (69)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Septītajā augustā KNAB saņēma ciet Latvijas dzelzceļa prezidentu Uģi Magoni pēc viņa tikšanās Pērnavā ar Igaunijas miljonāru Oļegu Osinovski. Magoņa dienesta auto bagāžniekā atrasts pusmiljons eiro. Kukuļošana Igaunijā ir smags noziegums. Tomēr Osinovski Igaunijas drošībnieki neapcietināja. Avīzes Eesti Paevaleht žurnālists Kristers Pariss izvirza trīs versijas, kādēļ Osinovsis palicis brīvībā. Pirmā – pret viņu ir pārāk maz pierādījumu. Otrā – viņam ir kāda ļoti vērtīga informācija, ko viņš iemaina pret savu brīvību. Trešā – Osinovskis ir ziņotājs un ar viņa palīdzību KNAB izdevies saņemt ciet Magoni, vēsta raidījums «Nekā Personīga».

«Ja KAPO ir kaut kas jautājams Osinovskim un viņš sadarbojas, tad nav pilnīgi nekādas vajadzības viņu arestēt,» skaidro Eesti Paevaleht žurnālists Kristers Pariss.

Igaunijā korupciju apkaro tā pati iestāde, kas ķer spiegus – Igaunijas Drošības policija jeb KAPO. Lielos korupcijas noziegumus igauņi skata kontekstā ar valsts drošību.

«Ja mēs runājam par kritisko infrastruktūru, tad, protams, enerģija, dzelzceļš, ostas ir lauks, kur, ja ir valdībai piederošs uzņēmums, vai organizācija, kas ar to nodarbojas, tad, protams, mums jābūt drošiem, ka šīs organizācijas, to vadītāji ir brīvi no korupcijas un, ja tā nav, ja mums ir pietiekami informācija, tad mēs sākam izmeklēšanu,» KAPO preses sekretārs Harijs Pūtseps.

Vairāk par Magoņa – Osinovska lietu KAPO nerunā, jo ar izmeklēšanu nodarbojoties KNAB, igauņi tikai piepalīdzot. Par Osinovska lomu KNAB klusē.

Oļegs Osinovskis Uģi Magoni pazīstot jau gadiem. Abi esot kārtojuši daudzus darījumus. Taču kukuļojis gan viņu neesot. Par notikušo Osinovskis savā uzņēmumā esot ierosinājis dienesta izmeklēšanu.

Sarunā ar «Nekā personīga» igauņu uzņēmējs atzīst, ka pats lūdzis Latvijas korupcijas apkarotājus neko nekomentēt. Lietas pieminēšana kaitējot viņa biznesam.

«Tātad īstenībā tas ļoti ietekmē... sevišķi ietekmē tādi cilvēki kā jūs, es domāju presi. Ļoti ietekmē. Jo katrs jūsu neuzmanīgs vārds noved pie tā, ka uzreiz sākas kaut kādas problēmas. Bankas sāk rakstīt mums vēstules – kas jums tur noticis? Pietur finansējumu, jo mēs nezinām. Ja tur ir kaut kāda problēma, iespējams, nākotnē, tad mēs varbūt pārāk riskējam. Ziniet, kā ir ar bankām – kad saule, tad viņi jums dod lietussargu, kad lietus, tad neatradīsi nevienu baņķieri,» saka Osinovskis.

Osinovskim tagad uzbrukušas vairākas nelaimes reizē. Ukrainas krīzes dēļ sadarbību pārtraucis Krievijas dzelzceļš. Pārdot Krievijā savas labotās lokomotīves palicis neizdevīgi, jo rublis zaudējis trešdaļu vērtības. Plus vēl Daugavpils dome, uz kuru liktas lielas cerības tramvaju iepirkumā no Osinovska uzņēmuma, tramvajus tomēr iepirkusi no Krievijas. Par šo lēmumu miljonārs ir sevišķi nikns uz Daugavpils mēru Jāni Lāčplēsi.

«Ja prokrieviski noskaņots Daugavpils pilsonis izvēlas prokrieviski noskaņotu mēriju, tad tā pērk Krievijas tramvajus un Krievijas tramvaji šodien Daugavpilī braukā par mūsu naudu, ko mēs nopelnījām Daugavpilī kā nodokļu maksātāji plus vēl vācu nodokļu maksātāju nauda aizgājusi uz Krieviju un šodien vienīgajā pilsētā Eiropā braukā Krievijas tramvaji,» dusmīgs ir Osinovskis.

Tikšanās ar Latvijas politiķiem Osinovskim esot ikdiena. Viņš esot runājis ar lielāko daļu Latvijas valdības vadītāju, jau sākot ar Ivaru Godmani. Pagājušogad bieži uzmeklējis aizsardzības ministru Raimondu Vējoni un Latvijas armijas ģenerāļus. Gandrīz jau pierunājis Daugavpilī remontēt Latvijā izvietoto NATO bruņutehniku. Tomēr igaunim izvirzītas prasības Daugavpils rūpnīcu pārbūvēt atbilstoši NATO standartiem. Bez garantijām, ka saņems pasūtījumu, Osinovskis vairākus simtus tūkstošu vērtajai pārbūvei neesot bijis gatavs.

Savukārt draudzība ar Magoni Osinovskim bijusi vajadzīga gan, lai saglabātu regulāros Latvijas dzelzceļa iepirkumus, gan lai palīdzētu ar sakariem Krievijas dzelzceļā, jo Magonis Krievijas dzelzceļa ikgadējās sanāksmēs sēdējis pie uzņēmuma prezidenta Jakuņina labās rokas.

«Jūs ziniet, man ir dziļa pārliecība, ka biznesu taisa uz cilvēcisko attiecību pamata. Tas ir... Protams, tur, varbūt tualetes papīru pārdod pēc bildītes, bet tās rūpnieciskais bizness, tie, kā mēs, kas nodarbojas ar ražošanu, mēs ražojam lokomotīves, vagonus, mēs ceļam un remontējam dzelzceļa ceļus, rezerves daļas tiem, mēs esam ražošanas kompānija. Mūsu bizness nestrādā tā – aizsūtīji pieteikumu un no tevis nopirks. Tikai personiskās attiecības. Tas ir pilnīgi normāli. Tas ir daudzās nozarēs tā. Mūsējā tas ir īpaši,» norāda Osinovskis.

Tagad Latvijas politiķu topā Osinovskim ir satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Tuvākajā laikā Pasažieru vilciens plāno sākt trešo vilcienu iepirkuma konkursu, kur Osinovska Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca plāno piedalīties.

«Visi jau sen pasaulē taisa lietas uz standartizētām detaļām. Tātad, tu pats neizgudro velkošo dzinēju, tu nopērc no Siemens, pats neizdomā kontakterus, pats neizdomā riteņus, pats neizdomā neko. Tu saņem dizainu, saņem rasējumus, komplektējošos materiālus, tos nopērc, pēc rasējumiem izgatavo karkasu, saskrūvē to visu, testē un viss strādā. Te ne no kā nevajag baidīties. Mums tas ir jādara,» uzsver Osinovskis.

Žurnālists Pariss uzskata, ka Osinovskis ir viltīgs cilvēks, kurš Igaunijā cenšas saglabāt tīru reputāciju, bet citās valstīs nav īpaši izvēlīgs darba metodēs. Osinovskim ir bizness 15 valstīs.

«Ir skaidrs, ka ne šeit, bet Latvijā viņš varētu būt saistīts ar kādām tumšām afērām. Oļegs nav tāda ļoti publiska figūra. Viņš nav kā oligarhs vienmēr uz avīžu pirmajām lapām. No otras puses - viņš ir diezgan atklāts par savu biznesa dzīvi. Tā kā viņa pašreizējā klusēšana runā pati par sevi,» Pariss.

No tā, vai Osinovskim būs laba reputācija, ir atkarīgs, kā klāsies viņa dēlam Igaunijas sociāldemokrātiskās partijas priekšsēdētājam Jevgeņijam Osinovskim.

Igaunijas avīžu centrālā tēma ir valdības nestabilitāte. Viena no valdības partijām ir sociāldemokrāti, kuras līderis ir Oļega Osinovska dēls Jevgēņijs. Daži uzskata, ka šajos juku laikos Jevgēņijam Osinovskim ir reālas izredzes kļūt par pirmo krievvalodīgo Igaunijas premjerministru.

Sociāldemokrātu partija sevi pozicionē kā prorietumniecisku. Pēc Magoņa aresta Jevgeņijs Osinovskis paziņoja, ka viņa partija vairs nepieņems naudu no Oļega Osinovska.

«Šodien ir divas izmeklēšanas. Viena ir tā, ko veic KNAB, otra izmeklēšana notiek šodien Skinestā. Skinestā veic savu lielu izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kas tad īsti noticis ar šo gadījumu. Es tikko ierados no sanāksmes, kad mēs visi neko nezinām, kā izrādās, viss ir tādiem atrautiem gabaliem. Un es baidos, ka jebkurš mans vārds šodien, kas varētu izskanēt, varētu kaitēt un traucēt vienai vai otrai izmeklēšanai. Tādēļ es negribētu šodien šīs lietas komentēt. Jā, bet tas jau nav saistīts ar Magoņa lietu. Jā, bet vienalga. Latvijā tas ir diezgan jūtīgi. Tā kā labāk es uzskatu, ka man nevajadzētu komentēt šos jautājumus,» noslēdz Osinovskis.

Komentāri (69)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu