Karastāvokļa gadījumā balsojums par konstitūcijas grozījumiem nenotiktu, saka Porošenko (141)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ja Ukrainā nāktos ieviest karastāvokli vai ārkārtējo situāciju, balsošana par konstitūcijas grozījumiem attiecībā uz varas decentralizāciju nenotiktu, trešdien norādījis prezidents Petro Porošenko, runādams Ukrainas Reģionālās attīstības padomes sēdē.

Pēc viņa teiktā, konstitūcijas grozījumu liktenis būs atkarīgs no vispārējā progresa Minskas vienošanos īstenošanā.

Ja Maskava tomēr nolemtu norakt Minskas vienošanās, mēs atgriezīsimies pie konstitūcijas grozījumu satura, sacījis Ukrainas valsts vadītājs. «Taču es nekādā gadījumā nedomāju paātrināt šo procesu. Es būšu atklāts pret savu tautu, pret vietējo un centrālo varu.»

Vienlaikus Porošenko uzsvēris, ka Ukraina «bijusi, ir un simtprocentīgi paliks unitāra valsts», un solījis nepieļaut, ka kāda cita valsts varētu ietekmēt Ukrainas konstitūciju. Viņš arī vēlreiz atzīmējis, ka šajos grozījumos nav paredzēts nekāds īpašs statuss Donbasam.

Kā norādījis prezidents, Ukrainas konstitūcija būs atkarīga «tikai un vienīgi no ukraiņu tautas». «Neviens tās paragrāfs, neviena rindiņa netiks rakstīta nedz Maskavā, nedz Briselē, nedz Vašingtonā, bet tikai Kijevā,» viņš piebildis.

5.septembrī, kad apritēja gads kopš Minskas vienošanos noslēgšanas, Porošenko uzsvēra, ka šīm vienošanām nav alternatīvas, ja Ukraina grib «darīt galu okupācijai, atgūt savas robežas un atbrīvot ķīlniekus, kas tiek nelikumīgi turēti gan okupētajās teritorijās, gan Krievijas Federācijā».

Kā ziņots, 31.augustā, kad Ukrainas Augstākā rada pirmajā lasījumā pieņēma rietumvalstu rosinātos konstitūcijas grozījumus, kas saskaņā ar februārī Minskā panākto norunu paredz lielāku autonomiju valsts reģioniem, pie parlamenta ēkas sadursmēs starp drošības spēkiem un demonstrantiem, kas protestēja pret šiem grozījumiem, granātas sprādzienā zaudēja dzīvību trīs Ukrainas karavīri un vairāk nekā 150 cilvēki tika ievainoti.

Komentāri (141)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu