Baltkrievijā notiek prezidenta vēlēšanas (72)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Baltkrievijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, un paredzams, ka par to uzvarētāju kļūs valsts autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko, kurš līdz ar to paliks prezidenta amatā uz piekto termiņu.

Prezidenta amata termiņš ir pieci gadi.

Bez 61 gadu vecā Lukašenko vēlēšanās ir vēl trīs kandidāti - opozīcijā esošās Liberāldemokrātiskās partijas priekšsēdētājs Sergejs Gaidukevičs, opozīcijas pilsoniskās kampaņas «Saki patiesību!» līdere Tatjana Korotkeviča un sabiedriskās apvienības «Baltkrievijas kazaki» augstākais atamans Nikolajs Ulahovičs, kura vadītā Patriotiskā partija atbalsta Lukašenko.

Lukašenko uzvarēja prezidenta vēlēšanās 1994.gadā, bet pēc tam referendumā viņa amata pilnvaru termiņš tika pagarināts. 2001.gadā viņš tika ievēlēts par prezidentu otro reizi.

2004.gadā Baltkrievijā notika referendums, kurā tika nobalsots par prezidenta amata termiņu skaita ierobežojumu atcelšanu Lukašenko, kuram citādi vairs nebūtu bijis iespējams atkārtoti kandidēt uz valsts vadītāja amatu. 2006.gadā Lukašenko prezidenta amatā tika ievēlēts trešo reizi, bet 2010.gadā - ceturto reizi.

Lukašenko varas gados notikušās vēlēšanas un referendumus Rietumvalstis uzskata par demokrātijas normām neatbilstošiem.

Pēdējā laikā Lukašenko ir centies uzlabot attiecības ar Eiropas Savienību (ES), atbrīvojot politieslodzītos un paziņojot, ka Krievijas iecerētā militārā aviobāze Baltkrievijā nav vajadzīga. Ja līdz tam nenotiks represijas pret opozīciju, gaidāms, ka pirmdien ES valstu ārlietu ministri nolems uz četriem mēnešiem apturēt lielāko daļu pret Baltkrieviju noteikto ES sankciju.

Komentāri (72)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu