Hemoroīdi – problēma, kas jārisina vēl pirms grūtniecības (12)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Plānojot grūtniecību, svarīgi atcerēties, ka daudzus varbūtējos veselības sarežģījumus var paredzēt, un laikus veikt nepieciešamos pasākumus, lai tos novērstu vai, cik iespējams, mazinātu. Viena no šādām saslimšanām ir hemoroīdi, kam piemīt tendence veidoties vai saasināties tieši grūtniecības vai dzemdību laikā. Slimību var izraisīt arī mazkustīgs dzīvesveids, stress, pārgurums, smagumu celšana, hroniski aizcietējumi un liekais svars.

Kas īsti ir hemoroīdi?

Hemoroīdi ir palielināts asinsvadu pinums taisnajā zarnā. Slimības aizsākumā veidojas neliels asinsvadu paplašinājums taisnās zarnas kanālā. Ar laiku tas palielinās un atsevišķi hemoroidālie mezgli pēc vēdera izejas var parādīties arī ārpusē. Šai slimībai iespējams izdalīt vairākas stadijas, un ārstēšana, protams, ir daudz vienkāršāka un prasa mazāk līdzekļu, ja to uzsāk laikus.

Slimības simptomi un vizīte pie proktologa

Aizdomas par hemoroīdiem rada diskomforta sajūta anālās atveres rajonā, nieze, sūrstēšana un dedzināšana, svešķermeņa sajūta taisnajā zarnā, kā arī sāpes un asiņošana vēdera izejas laikā. Kā norāda Dr. med. Aigars Martinsons, ķirurgs un proktologs, Lāzermedicīnas klīnikas proktoloģijas nodaļas vadītājs, hemoroīdi ir izplatīta kaite, un lielākā daļa pacientu tos atpazīst pareizi. „Taču,” kā uzsver mediķis, „ja anālās atveres apvidū jūtams diskomforts, noteikti jādodas pie proktologa, lai pārliecinātos, vai aiz šķietamajām hemoroīdu izpausmēm neslēpjas kādas nopietnākas slimības, tajā skaitā ļaundabīgas.”

Ārsti iesaka sievietēm par šo problēmu domāt vēl pirms bērniņa ieņemšanas – īpaši tad, ja topošā māmiņa ar to jau saskārusies. „Ja sieviete nonāk pie proktologa īsi pirms dzemdībām, tad proktologa iespējas ir ierobežotas,” atgādina arī Lāzermedicīnas klīnikas ķirurģe un proktoloģe Dr. Inga Melbārde-Gorkuša, skaidrojot, ka tas tādēļ, ka grūtniecības laikā nav vēlami daudzi nepieciešamie medikamenti un arī narkoze, ja vajadzīga operācija.

Modernākā hemoroīdu ārstēšanas metode – lāzeroperācija

Viena no nedaudzajām manipulācijām, kas sava saudzīguma dēļ pieļaujama arī grūtniecības laikā, ir HeLP lāzeroperācija. Tā neprasa narkozi vai antibiotiku lietošanu un ļauj piededzināt hemoroīdu barojošo asinsvadu, ierobežojot tā asinsapgādi. HeLP ir salīdzinoši jauna hemoroīdu ārstēšanas metode ne vien Latvijā, bet arī pasaulē. Dr. Mauriņa Lāzermedicīnas klīnika ir pirmā ārstniecības iestāde Austrumeiropā, kas sākusi praktizēt HeLP lāzeroperācijas. Jāatzīmē, ka HeLP metode vairāk piemērota slimības ārstēšanai agrīnās stadijās, kad vēl nenovēro hemoroidālo mezglu izkrišanu no anālās atveres, tādēļ ir svarīgi vērsties pie ārsta-proktologa savlaicīgi.

Ieteicamā profilakse

Lai izvairītos no saslimšanas vai novērstu hemoroīdu atkārtotu parādīšanos, ārsti iesaka ievērot veselīgu dzīvesveidu. Uzturā svarīgi uzņemt šķiedrvielas, ēst augļus un dārzeņus, kā arī dzert pietiekami daudz ūdens. Ieteicams atteikties no asiem ēdieniem un alkohola, kas paplašina asinsvadus. Hronisku aizcietējumu gadījumā svarīgi tos novērst. Ļoti ieteicams arī vairāk kustēties – peldēt, doties regulārās pastaigās vai vieglā skrējienā. Par kustībām īpaši jādomā bērniņa gaidīšanas laikā – arī šeit noderēs pastaigas vai speciālā grūtnieču vingrošana!

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu