Krievijā esot bažas, vai ar Magoni nenotiek politiska izrēķināšanās (102)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Krievijā ir bažas, vai ar bijušo valsts uzņēmuma «Latvijas Dzelzceļš» (LDz) valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni nenotiek politiska izrēķināšanās, ceturtdien žurnālistiem teica LDz valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Aivars Strakšas.

Viņš atzīmēja, ka par Magoni ir runāts nesenajā satiksmes ministra Anrija Matīsa vizītes Krievijā laikā. Ministrs uzsvēris, ka Magoņa aizturēšana viennozīmīgi nav politiska izrēķināšanās, savukārt Krievijas puse apliecinājusi, ka sliežu ceļu remontdarbi Latvijas virzienā nav politiski motivēti.

Vienlaikus Strakšas pauda, ka kriminālprocess pret Magoni nevar būt saistīts ar LDz. «Mūsu pozīcija ir tāda, ka tas nevar nekādā veidā būt saistīts ar LDz. Tāpat, ja ir kaut kāda nauda, tas automātiski nenozīmē, ka tas ir kukulis. LDz mēs esam ļoti daudz darījuši pie mūsu iepirkumu procedūras sakārtošanas, pie caurspīdīguma. Mums nav neviena lēmuma, ko pieņem viens cilvēks iepirkumu jomā. Tas attiecas arī uz meitām [meitasuzņēmumiem],» skaidroja kompānijas valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs.

Jau vēstīts, ka, atbrīvojot Magoni no ieslodzījuma, tiesa viņam noteikusi aizliegumu izbraukt no valsts, tikties ar vairākiem cilvēkiem, kā arī ieņemt kādreizējo amatu uzņēmumā.

Magonis 12.oktobrī pameta Rīgas Centrālcietumu, jo par viņu tika samaksāta tiesas noteiktā drošības nauda 400 tūkstošu eiro apmērā.

Tāpat ziņots, ka 8.oktobrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa slēgtā sēdē nolēma kukuļņemšanā aizdomās turēto Magoni atbrīvot pret 400 tūkstošu eiro drošības naudu, ja viņš mēneša laikā šo summu samaksās.

Rīgas apgabaltiesa šogad 21.augustā nolēma paturēt bijušo LDz vadītāju apcietinājumā. Magoņa aizstāvis Marga iepriekš Rīgas rajona tiesā izteicis lūgumu LDz bijušo vadītāju atbrīvot pret 200 tūkstošu eiro drošības naudu.

KNAB Magoni tur aizdomās par kukuļa pieņemšanu. Biroja pārstāve Dūša iepriekš aģentūru BNS informēja, ka kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta daļas par kukuļa - materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku par kādu jau izdarītu likumīgu vai nelikumīgu darbību vai pieļautu bezdarbību kukuļdevēja, kukuļa piedāvātāja vai citas personas interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, neatkarīgi no tā, vai pieņemtais vai piedāvātais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai, ja pārkāpums izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja kukulis pieprasīts.

Par šo pārkāpumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Pēc Dūšas teiktā, kriminālprocesa ietvaros iegūto pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka kukulis saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma «LDz ritošā sastāva serviss» (LDz RSS) iepirkumu.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks iepriekš norādījis, ka lietas ietvaros veiktas vairāk nekā 10 kratīšanas un nopratinātas vairākas personas

Portāls «Diena.lv» iepriekš ziņoja, ka iespējams, Magonis tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā LDz RSS nesenu daudzmiljonu iepirkumu – četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Oļegam Osinovskim piederošā uzņēmuma «Skinest».

Iepirktās lokomotīves bijušas dažādā stāvoklī un to cena atšķīrusies, bet katra no četrām lokomotīvēm maksājusi ap diviem miljoniem eiro un vairāk. Divas no četrām iepirktajām dīzeļlokomotīvēm jau piegādātas. «LDz RSS» iepirkums par četru 2TE116 sērijas lietotu dīzeļlokomotīvju iegādi noslēdzās šā gada 7.aprīlī, tajā bijuši divi pretendenti un uzvarējis «Skinest», kas ir arī viens no galvenajiem lokomotīvju rezerves daļu piegādātājiem LDz, pateicoties uzņēmuma līgumiem ar ražotājiem Krievijā, raksta «Diena.lv».

Osinovskis Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR uzsvēris, ka konkurss par lokomotīvju iepirkumu noticis pēc visiem noteikumiem.

Ziņots arī, ka KNAB 6.augusta vakarā veica kratīšanu Magoņa darba vietā un viņš aizturēts, ar automašīnu atgriežoties no Igaunijas. LDz vadītājs no amata 7.augustā tika atbrīvots, un par viņa pienākumu izpildītāju iecelts LDz līdzšinējais valdes loceklis Aivars Strakšas.

«Lursoft» informācija liecina, ka Magonis bija LDz valdes priekšsēdētājs kopš 2005.gada. No 2003.līdz 2005.gadam vadījis LDz padomi.

LDz pieder valstij. Tā koncerns nodarbojas ar kravu pārvadājumiem pa dzelzceļu un uztur infrastruktūru.

Komentāri (102)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu