Foto: Sirds priekam! Rokdarbnieku veikums izstādē Cēsīs (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš

Cēsu izstāžu namā(Pils laukumā 3, Cēsīs) atklāta lietišķās mākslas izstāde «Linu dvieļi un māla krūzes». Vienā ekspozīcijā apvienotas divas lietišķās mākslas nozares – aušana un keramika.

Izstādē apskatāmi tautas lietišķās mākslas studiju un individuālo meistaru darbi, Latvijas Mākslas akadēmijas studentu un pasniedzēju, kā arī Latvijas Mākslinieku savienības biedru darbi. Ekspozīciju veidosvairāk nekā 500 linu dvieļi un 200 māla krūzes, kā arī darbi no Cēsu Vēstures un mākslas muzeja.

«Pēdējos gados Latvijas audējiem ir radušās plašākas iespējas radoši izpausties, izvēloties dažādu krāsu un faktūru materiālus tik ierastā audumā kā rakstains linudvielis, kasnav zaudējis aktualitāti arī mūsdienās. Linu dvieļi tiek izmantoti telpas rotāšanā un galda klājuma noformēšanā, tie ir neatņemama interjera sastāvdaļa un liecinieks cilvēka vēlmei labiekārtot apkārtējo vidi. Arī keramiķiem ir pavērušās iespējas mainīt priekšstatu par māla krūzes izskatu ar dažādo glazūru palīdzību, vai tieši pretēji – saglabāt tradīcijas, izmantojot jau ierastāsformu un apdedzināšanas tehnoloģijas. Linu dvielis un māla krūze sader kopā – tie abi pārī simbolizē tradicionālu lietu kārtību, kas saistās ar ikdienas darbu un svētku ritu,»stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena.

Izstādes mērķis ir veicināt aušanas un keramikas lietišķās mākslas nozaru attīstību, to pētīšanu, saglabāšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm, kā arī rosināt profesionālumākslinieku interesi par tradicionālāskultūrasun jaunrades mijiedarbi.

Izstāde būs apskatāma līdz 22. novembrim.

Latvijas Nacionālā kultūras centra mājas lapā

Lietišķās mākslas izstādi «Linu dvieļi un māla krūzes» rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu