Tiesa atzīst apsūdzēto vīriešu vainu vēlētāju balsu pirkšanā Kuldīgā (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Kuldīgas rajona tiesa šodien atzinusi apsūdzēto Arta Bērica un Arta Jaunzema vainu viņiem izvirzītajās apsūdzībās vēlētāju balsu pirkšanā Kurzemē 12.Saeimas vēlēšanās. Tas, vai viņi atzīti par vainīgiem balsu pirkšanā tieši Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) kandidāta Mārtiņa Martinsona labā, saīsinātajā tiesas spriedumā nav minēts, aģentūru LETA informēja Kuldīgas rajona tiesas tiesneses palīdze Lienīte Pūpola.

Viens no apsūdzētājiem vīriešiem - Artis Bērics - tiesā savu vainu neatzina, un viņa advokāts Didzis Vilemsons sola šo spriedumu pārsūdzēt un paralēli vērsties arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā, uzskatot, ka pārkāptas viņa klienta cilvēktiesības.

Otrs šajā lietā apsūdzētais - Artis Jaunzems - tiesā savu vainu atzina un nožēloja savu rīcību.

Abi vīrieši atzīti par vainīgiem pēc Krimināllikuma (KL) 90.panta 2.daļas par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus, lietojot uzpirkšanu. Bērics atzīts par vainīgu arī pēc KL 20.panta 2.daļas par noziedzīga nodarījuma organizēšanu vai vadīšanu. Bēricu tiesa nolēma sodīt ar 220 stundām piespiedu darba, bet Jaunzemam piespriestas 120 stundas piespiedu darba. Pilnais spriedums pusēm būs pieejams 12.novembrī. Pēc tam to desmit dienu laikā būs iespējams pārsūdzēt.

Apsūdzētā Bērica advokāts Vilemsons pauda viedokli, ka attiecībā uz viņa klientu spriedums esot juridiski nepamatots. «Apsūdzība tika balstīta uz otra lietā apsūdzētā cilvēka liecību. Citu pierādījumu nav,» norādīja Vilemsons. Tāpat advokāts uzsvēra, ka viņa klientam pēc aizturēšanas esot bijušas liegtas tiesības uz aizstāvību. «Nav nekādu šaubu, ka šo spriedumu pārsūdzēsim, bet, nemaz negaidot pilno spriedumu, paralēli gatavosim arī pieteikumu Eiropas Cilvēktiesību tiesai par konstatētajiem faktiem,» norādīja Vilemsons. Advokāts atkārtoti norādīja arī uz savām aizdomām par to, ka, iespējams, «šī lieta safabricēta, lai nomelnotu Zaļo un zemnieku savienību».

Jau ziņots, ka Kuldīgas rajona tiesa oktobrī sāka iztiesāt krimināllietu, kurā divas personas apsūdzētas par vēlētāju balsu pirkšanu Kurzemē 12.Saeimas vēlēšanās. Tiesa nopratināja vairākus lieciniekus, kā arī apmierināja Bērica advokāta lūgumu atcelt viņa klientam piemēroto drošības līdzekli - nodošanu policijas uzraudzībā. Tā vietā tiesa Bēricam piemēroja citu drošības līdzekli - aizliegumu tikties, jebkādā veidā sazināties un saskaņot liecības (vai tās ietekmēt) ar otru šajā lietā apsūdzēto - Jaunzemu. Tiesa atstāja spēkā Bēricam jau iepriekš noteikto papildu drošības līdzekli - aizliegumu izbraukt no valsts bez procesa virzītāja atļaujas.

Pagājušajā nedēļā tika pabeigta liecinieku nopratināšana, tostarp organizējot videokonferenci ar Ventspils tiesu un pēc apsūdzētā Bērica advokāta lūguma liecinieka statusā nopratinot arī Drošības policijas (DP) Ventspils reģionālās nodaļas inspektoru. Šonedēļ turpinājās tiesas debates.

Kandidāts, kura labā balsis varētu būt pirktas, iespējams, ir advokāts un ZZS iekļautās Latvijas Zaļās partijas valdes loceklis Martinsons, kurš startēja Kurzemē no ZZS saraksta un Saeimā neiekļuva. Pats Martinsons gan tiesā iepriekš savu saistību ar šo balsu pirkšanas gadījumu noliedza.

Martinsons tiesā atklāja, ka ar apsūdzēto Bēricu viņam ir draudzīgas attiecības un viņi esot pazīstami kopš bērnības. Martinsona audžutēva māsa ir Bērica māte. Taču ar Bēricu viņš neesot kontaktējies vismaz pusgadu pirms Saeimas vēlēšanām.

Apsūdzētais Jaunzems pirmajā tiesas sēdē atzina savu vainu. Savukārt otrs apsūdzētais Bērics savu vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās neatzina.

Prokuratūra uzskata, ka Bērics pirms 2014.gada Saeimas vēlēšanām izteicis savam paziņam Jaunzemam piedāvājumu uzpirkt vēlētāju balsis, par to katram solot atlīdzību piecu eiro apmērā. Saskaņā ar apsūdzību Jaunzems pamudinājis piecus vēlētājus par naudas atlīdzību piecu eiro apmērā piedalīties 12.Saeimas vēlēšanās, balsojot par iepriekš norādītu politiskās partijas deputātu kandidātu sarakstu un vienam konkrētam deputāta kandidātam balsošanas gaitā ieliekot plus atzīmi. Apsūdzībā teikts, ka Jaunzems samaksājis katrai no šīm personām piecus eiro, bet piecus eiro paturējis sev.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu