103 gadu vecumā miris filmu sērijas «Indiana Džonss» operators (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

103 gadu vecumā miris britu operators Duglass Slokombs, kurš dokumentējis nacistu iebrukumu Polijā un vēlāk filmēja amerikāņu režisora Stīvena Spīlberga piedzīvojumu filmu sēriju «Indiana Jones» («Indiana Džonss»).

Operators šķīrās no dzīves pirmdien slimnīcā Londonā, ziņu aģentūrai AFP pavēstīja viņa meita Džordžīna Slokomba.

Slokombs sākotnēji fotografēja žurnāliem. 1939.gadā viņš devās uz Poliju, kur ar «Eyemo» kameru dokumentēja nacistu iebrukumu.

No Polijas Slokombs bēga kopā ar amerikāņu operatoru Herbertu Klainu, abi operatori par sudraba monētām iegādājās zirgu ar ratiem un aizbēga uz Latviju, no kurienes caur Stokholmu viņš atgriezās Lielbritānijā.

Slokomba uzfilmētie kadri tika izmantoti 1940.gada dokumentālajā filmā «Lights Out in Europe».

40. un 50.gados Slokombs Londonā uzņēma kinostudijas «Ealing Studios» filmas. Vēlākajās desmitgadēs viņš vadīja 1967.gada kinolentes «The Italian Job» operatorus, kā arī saņēma Britu kino un televīzijas mākslas akadēmijas (BAFTA) balvu par 1974.gada filmu «The Great Gatsby» («Lielais Getsbijs»).

Kad Slokombs bija gandrīz 70 gadus vecs, Spīlbergs uzaicināja viņu filmēt «Raiders of the Lost Ark» («Pazudušā šķirsta meklējumos»), kas iznāca 1981.gadā. Pēc tam Slokombs uzņēma vēl divas «Indiana Jones» sērijas filmas.

Slokombs piedalījies arī Džeimsa Bonda sērijas kinolentes «Never Say Never Again» uzņemšanā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu